|

Γαλλία: Κυβερνητικά κεφάλαια για τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες



Οι πέντε μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες είναι έτοιμες να δεχτούν από 10 δισ. έως 15 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, αναφέρει σήμερα η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει καλέσει ταυτόχρονα την κυβέρνηση της Γερμανίας να υποχρεώσει την Deutsche Bank AG να δεχτεί νέα κυβερνητικά κεφάλαια, αναφέρει η εφημερίδα όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η προσοχή των επενδυτών έχει στραφεί το τελευταίο διάστημα στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με την όξυνση των εντάσεων στις διατραπεζικές αγορές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η γαλλική κυβέρνηση θέλει ελεύθερη πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να αγοράζει κρατικά ομόλογα και να στηρίζει το τραπεζικό.

Η Γερμανία προτιμά ωστόσο την επιβολή περιορισμών στη χρήση του ταμείου διάσωσης, ενώ έχει επισημάνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να στρέφονται πρώτα στις αγορές για την άντληση νέων κεφαλαίων.

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Πάνω από €100 δισ. θα χρειαστούν οι τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια που θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 100 δισ. ευρώ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Michael Noonan όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα κεφάλαια αυτά θα συγκεντρωθούν από διαφορετικές πηγές που θα περιλαμβάνουν και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).

"Πιστεύω ότι υπάρχει μια ευρύτερη συμφωνία ότι [τα κεφάλαια] θα είναι σημαντικά υψηλότερα των 100 δισ. ευρώ", δήλωσε ο Michael Noonan μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ στο Δουλβίνο.

"Γνωρίζω ότι ορισμένες από τις μεγάλες γερμανικές τράπεζες με τις οποίες έχω συνομιλήσει, σχεδιάζουν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά… Άλλες τράπεζες θα προτιμούσαν να επωφεληθούν από το EFSF, ενώ άλλες θα βασιστούν στις κυβερνήσεις τους για την άντληση κεφαλαίων", δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών.

"Νομίζω ότι η βασική αρχή θα πρέπει να είναι ότι οι εθνικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για το τραπεζικό σύστημα υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", πρόσθεσε.

Σημείωσε εξάλλου ότι αν οι τράπεζες δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια με την έκδοση νέων μετοχών στην αγορά ή την ανάληψη κρατικών κεφαλαίων, τότε θα έχουν την επιλογή να ζητούν χρηματοδότηση από το EFSF.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας ο Noonan επισήμανε ότι αυτά αντανακλά την απογοήτευση για την αποτυχία της Ευρώπης να επιλύσει την κρίση χρέους.

Οι τράπεζες στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν ένα σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του Οκτωβρίου, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Το σχέδιο, το οποίο προετοιμάζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ενόψει της συνόδου, θα μπορούσε να απαιτεί από τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ και της Βρετανίας να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για παράδειγμα στο ελάχιστο επίπεδο του 10%, ενώ ενδεχομένως να επιβάλει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των σχετικών ενεργειών.

Οι νέες απαιτήσεις αναμένεται να επιβληθούν σε τραπεζικά ιδρύματα συστημικής σημασίας τα οποία θεωρούνται πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν χωρίς σοβαρές συνέπειες για τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι τράπεζες που δεν θα καταφέρουν να αντλήσουν νέα κεφάλαια από τις αγορές θα δεχτούν βοήθεια από τις εθνικές κυβερνήσεις, με βάση το σχέδιο, όπως αναφέρει το Spiegel.

Posted by Blogger on 8:12 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response