|

Στο "κόκκινο" το Χ.Α. - ασφυκτικές πιέσεις στις τράπεζες

Διευρύνεται την Παρασκευή το πτωτικό σερί στο Χ.Α., όπου οι πιέσεις στον κλάδο των τραπεζών διατηρούνται αμείωτες.

Σε ποσοστό έως 2,5% και κάτω από τις 1.300 μονάδες για πρώτη φορά από τις 12 Μαρτίου 2009 υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης, που με απώλειες περί του 19% από τις αρχές Νοεμβρίου συνεχίζει να υποαποδίδει αισθητά του Γ.Δ.


Ενδεικτικές είναι οι πιέσεις που δέχεται και σήμερα η μετοχή της ΕΤΕ, υποχωρώντας νωρίτερα έως τα 6,21 ευρώ, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα -τραπεζικά κυρίως- αποτελέσματα εννεαμήνου από τις εγχώριες εισηγμένες, αλλά και η πολιτική ένταση στην Κορέα που δημιουργεί πιέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η ημιαργία στη Wall Street ( η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στο 20:00 ώρα Ελλάδος), μετά τη χθεσινή αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών, αναμένεται να διατηρήσει και σήμερα σε χαμηλά επίπεδα τους τζίρους στο ελληνικό ταμπλό, καθιστώντας υπό τις παρούσες συνθήκες την αγορά -ακόμα πιο- ευάλωτη στις πιέσεις των πωλητών.

«Το σερί των πέντε συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων και η συρρίκνωση των συναλλακτικών όγκων είναι ενδείξεις των αδύναμων τάσεων που επικρατούν στην Ελληνική αγορά η οποία κινείται περισσότερο στην κατεύθυνση της φθοράς με ανοδικά διαλείμματα σύντομης διάρκειας» σχολιάζει σήμερα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή στο πρωινό της δελτίο, «η εικόνα μεταβλητότητας αναμένεται να διατηρηθεί και στην σημερινή συνεδρίαση» εκτιμώντας ότι «η συνεχής πίεσης των τιμών στον τραπεζικό κλάδο» δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά.

«Σε ότι αφορά τα έως τώρα μεγέθη των ισολογισμών που έχουν ανακοινωθεί επισημαίνουμε ότι σε 90 εταιρίες (31,3%) που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 8,6%, τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι μειωμένα κατά 6,3% και η κερδοφορία είναι μειωμένη κατά 65% στα 1,07 δισ. ευρώ» προσθέτει η Πήγασος. «Τα μεγέθη της κερδοφορίας αναμένεται να συρρικνωθούν περαιτέρω, καθώς η ενσωμάτωση των εταιριών που έχουν πολύ δυσμενή επίπτωση στο σύνολο της κερδοφορίας δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί. Ωστόσο η εικόνα του εννεαμήνου αναμένεται να διαμορφώσει καλύτερο τελικό αποτέλεσμα από ότι στο εξάμηνο γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στο ισοζύγιο των κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιριών (54:46)».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.425,87 μονάδες, με απώλειες 1,03%. Μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί στο Χ.Α. περίπου 5,55 εκατ. τεμάχια αξίας 19,7 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 87 μετοχές υποχρεώνονται σε απώλειες, 22 διατηρούνται αμετάβλητες κι μόλις 17 εμφανίζουν θετικό πρόσημο.

Για τον τραπεζικό δείκτη, οι απώλειες διαμορφώνονται σε 2,28% στις 1.280,81 μονάδες. Από τη σύνθεσή του, όπου το σύνολο των τίτλων κινείται πτωτικά, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι Aspis Bank (-7,41% στα 0,25 ευρώ) και Geniki Bank (-3,10% στα 1,25 ευρώ). Με απώλειες 3,05%, 2,955 και 2,90% ακολουθούν οι Τρ. Κύπρου, Τρ. Πειραιώς και ΑΤΕ, περί του 2,7% υποχωρούν οι τίτλοι των Τ.Τ., Proton Bank και Alpha Bank, ενώ η ΕΤΕ διαπραγματεύεται στα 6,22 ευρώ με απώλειες 2,35%.Σε μικρότερο ποσοστό υποχωρεί η Eurobank (-1,76%) στα 3,91 ευρώ.

Posted by Blogger on 2:03 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response