|

Τρία τραπεζικά στελέχη γράφουν για το Μνημόνιο


Τρία ανώτατα τραπεζικά στελέχη, επικεφαλής οικονομολόγοι στα τμήματα οικονομικών αναλύσεων των τριών μεγάλων τραπεζών, ανοίγουν τα χαρτιά τους στο «Κέρδος», σχολιάζοντας το πριν και το μετά του μνημονίου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή του.
Οι κκ. Παύλος Μυλωνάς, chief economist, διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Εθνικής Τράπεζας, Μιχάλης Μασουράκης, ανώτερος διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank και Ηλίας Λεκκός, διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Αγορών της Τράπεζας Πειραιώς, περιγράφουν με τον δικό τους τρόπο τα βήματα που κάναμε μέσα σε 12 μήνες και τον δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Χωρίς φλυαρία, με συγκρατημένη αισιοδοξία, προτείνουν στην ουσία να... δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να επιμείνουμε και να μην αφήσουμε περιθώρια εφησυχασμού. Ας τους... ακούσουμε!


Π. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν έχουμε σημάδια ανάπτυξης

Του κ. Παύλου Μυλωνά, chief economist, διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Εθνικής Τράπεζας

«Ενα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου, το κλίμα είναι σχετικά βαρύ, κάτι που δεν με εκπλήσσει. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης (όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους και έχει ενσωματωθεί στο μνημόνιο) είχε προβλέψει ότι η βαθύτερη περίοδος ύφεσης θα ήταν τα τελευταία τρίμηνα του 2010 και τα πρώτα τρίμηνα του 2011, όπως και έγινε, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις από τους αρχικά προβλεπόμενους στόχους. Aκόμη όμως δεν έχουμε δει απτά σημάδια ανάπτυξης και η ανεργία συνεχίζει να ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να λησμονούμε τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε καταφέρει μέσα στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα των τελευταίων 12 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ελήφθησαν δημοσιονομικά μέτρα που αντιστοιχούν στο 7% του ΑΕΠ και περίπου αντίστοιχου ύψους μέτρα έχουν προβλεφθεί και για το 2011 - η πιο φιλόδοξη προσπάθεια προσαρμογής που έχει ποτέ επιτευχθεί στη σύγχρονη Ευρώπη.

Την ίδια περίοδο σημειώσαμε και άλλα σημαντικά κατορθώματα.

Πρώτον, έγινε μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση στο χρόνιο πρόβλημα του ασφαλιστικού, δημιουργώντας μία υγιή βάση για το μέλλον.

Δεύτερον, έχει ενισχυθεί η ευελιξία στην αγορά εργασίας, γεγονός που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να γίνει περισσότερο εξωστρεφής.

Τρίτον, έχει μειωθεί σημαντικά το έλλειμμα στις δημόσιες επιχειρήσεις, ταυτόχρονα με τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, που ως γνωστόν αποτελούσε «χρόνια αιμορραγία» του δημοσίου χρήματος. Και τέταρτον, άνοιξαν πολλά κλειστά επαγγέλματα, τα οποία αποτελούσαν ένα είδος τροχοπέδης στην ανάπτυξη, αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας άλλων επιχειρήσεων και μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Πιστεύω ότι η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά, καθώς ο δείκτης στις λιανικές πωλήσεις και στη βιομηχανική παραγωγή δείχνουν (σε μηνιαία βάση), όχι μόνο σταθερότητα, μετά από μία μακρά περίοδο πτώσης, αλλά και σημάδια ανάκαμψης. Παράλληλα, οι εξαγωγές αγαθών χαρακτηρίζονται από ισχυρή δυναμική, σημειώνοντας ρυθμό αύξησης κοντά στο 20% τους πρώτους μήνες του έτους. Επίσης, οι αρχικές ενδείξεις για τον τουρισμό, υποδηλώνουν εφέτος αύξηση των αφίξεων κατά περίπου 10%, μετά από δύο χρόνια σημαντικής συμπίεσης των τιμών.

Βεβαίως, έχουμε ένα δύσκολο και μακρύ δρόμο μπροστά μας. Είναι στα χέρια μας αν θα πετύχουμε. Θα πρέπει να επιμείνουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές που χρόνια συζητάμε και τώρα πρέπει να γίνουν. Αλλωστε, η ίδια η κρίση μας δίνει την κατάλληλη ευκαιρία, αρκεί να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας που επηρεάζονται από τις διαρθρωτικές αλλαγές. Η ελληνική οικονομία έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, αν δημιουργηθεί το σωστό περιβάλλον.
Εχουμε καταφέρει πολλά τον πρώτο χρόνο, ξέρουμε τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής και είναι συμβατό με το πρόγραμμα της κυβέρνησης (και με το μνημόνιο). Ας το κάνουμε».


Μ. ΜΑΣΟΥΡΑΚΗΣ: «Γιατί είμαι εναντίον του μνημονίου!!!

Του κ. Μιχάλη Ε. Μασουράκη, ανώτερου διευθυντή Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank


Ενας χρόνος πέρασε από την εφαρμογή του μνημονίου. Και ήταν αρκετός για να καταλάβω γιατί είμαι εναντίον του μνημονίου. Είμαι εναντίον του μνημονίου, λοιπόν, γιατί:

- Θέλω ένα κράτος που να ξοδεύει λεφτά που δεν έχει.

- Θέλω ένα κράτος που να κάνει σπατάλες ώστε να πλουτίζουν οι επιτήδειοι.

- Θέλω ένα κράτος που να φορολογεί μόνο τα χαμηλά εισοδήματα.

- Θέλω ένα κράτος που να μοιράζει αφειδώς επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις αδιακρίτως ανάγκης ή σκοπού, όπως στις ποδοσφαιρικές ομάδες.

- Θέλω ένα κράτος που να δίνει φοροαπαλλαγές αδιακρίτως εισοδήματος.

- Θέλω το κράτος να προστατεύει όσους έχουν εργασία. Δεν με νοιάζει πού θα βρουν δουλειά όσοι δεν έχουν.

- Θέλω ένα κράτος που να διασφαλίζει την απασχόληση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Δεν με νοιάζει για την ανεργία που φουντώνει στον ιδιωτικό τομέα.

- Θέλω να ζω πέραν των δυνατοτήτων μου.

- Θέλω να μην βάζω λεφτά στην άκρη για το μέλλον.

- Θέλω να ξοδεύω χωρίς όριο, χωρίς να κάνω προϋπολογισμό.

- Θέλω ένα κράτος που να δανείζεται για να πληρώνει τον μισθό μου.

- Θέλω να αμείβομαι χωρίς να δουλεύω.

- Θέλω να αμείβομαι όσο και ο διπλανός μου, αν και δεν δουλεύω όσο αυτός.

- Θέλω να πληρώνουν τα κορόιδα για μένα.

- Θέλω να χρωστάω και να μην πληρώνω.

- Θέλω να ροκανίζω το δημόσιο χρήμα.

- Θέλω να καταπατώ τη δημόσια γη.

Είναι, λοιπόν, προφανείς οι λόγοι για τους οποίους είμαι εναντίον του μνημονίου. Και δεν μπορώ να καταλάβω, ποιος μπορεί να μη συμμερίζεται τις απόψεις μου. Εκτός και αν είναι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνους για την τύχη τους και όχι άνθρωποι που �σαν τα σκουλήκια κάθε φτέρνα όπου μας εύρει, μας πατεί�».


ΗΛ. ΛΕΚΚΟΣ: Από τι θα εξαρτηθεί η πορεία του πργράμματος

Του κ. Ηλία Λεκκού, διευθυντή Οικονομικής Ανάλυσης και Αγορών της Τράπεζας Πειραιώς

«Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, είναι φυσιολογικό να θελήσουμε να αξιολογήσουμε τα αποτελεσμάτων του προγράμματος αυτού και να ιχνηλατήσουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας από εδώ και στο εξής.

Το δεδομένο είναι ότι ως απόρροια του περιορισμού της σπάταλης λειτουργίας του δημοσίου τομέα αλλά και των οδυνηρών περικοπών μιας σειράς κοινωνικών παροχών και αμοιβών, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τα ετήσια ελλείμματα του δημοσίου τομέα, εάν και η πορεία προς την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων παραμένει δύσκολη και μακρά. Συνεπώς, ένα χρόνο μετά το μνημόνιο, έχουμε καταφέρει να «ακυρώσουμε» τα επιχειρήματα όλων αυτών που στις αρχές του 2010 υποστήριζαν ότι οι Ελληνες ούτε επιθυμούν να λάβουν επώδυνα μέτρα, ούτε σκοπεύουν να τα εφαρμόσουν.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η επιτυχία του προγράμματος από εδώ και μπρος θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα της υλοποίησης των δεσμεύσεών μας σε τομείς που αφορούν τις διαρθρωτικές αλλαγές, την απελευθέρωση των αγορών εργασίας και ενέργειας και γενικότερα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να κερδίσουμε έδαφος σε μία σειρά ζητημάτων που υστερούμε, όπως η ουσιαστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η επιτάχυνση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Εάν καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε περισσότερα από αυτά που προεξοφλούν οι αγορές, τότε πιστεύω ότι δεν θα αργήσουμε να δούμε και ουσιαστική αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο».

Posted by Blogger on 8:37 π.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response