"Βουτιά" στο Χ.Α. μετά την υποβάθμιση από S&P
Σε νέα χαμηλά υποχωρεί τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. τη Δευτέρα, καθώς στον «απόηχο» του δημοσιεύματος του Der Spiegel και εν μέσω «μπαράζ» σεναρίων και δημοσίων δηλώσεων για τα περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P έρχεται να εντείνει σημαντικά τις πιέσεις στο ελληνικό ταμπλό.
Ο δείκτης των τραπεζών υποχωρεί για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 1997 κάτω από τις 1.000 μονάδες, ενώ με το σύνολο των τίτλων του στο «κόκκινο», πλην της Coca-Cola 3E, ο FTSE20 βρίσκεται μια «ανάσα» από τις 600 μονάδες με απώλειες έως και 1,28%.
Αναλυτές σχολιάζουν ότι μετά από μία μακρά περίοδο φημών και αρνητικού κλίματος στο Χ.Α., τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έρχονται να δώσουν ένα ακόμα ισχυρό «χτύπημα» στην επενδυτική ψυχολογία, κρατώντας μακριά από το ταμπλό μεγάλο μέρος των επενδυτών, οι οποίοι δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες παρά την υποχώρηση των αποτιμήσεων σε υπερπουλημένα επίπεδα.
Ενδεικτική του κλίματος και η κίνηση των spreads των ελληνικών ομολόγων έως τις 1.252 μονάδες βάσης, ενώ ανοδικά κινείται και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας με τα πενταετή CDS να "σκαρφαλώνουν" στις 1.509 μ.β.
«Δεν θα περιμέναμε αλλαγή τάσης καθώς το κλίμα όχι μόνο παραμένει αρνητικό αλλά έχουμε την αίσθηση ότι έγινε χειρότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο» σχολιάζει στο πρωινό της δελτίο η Marfin Analysis. «Οι όγκοι αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια περίπου επίπεδα, ενώ το όποιο ενδιαφέρον αναμένεται να διοχετευτεί στις τράπεζες και στην Coca Cola Hellenic που θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου αύριο το πρωί» προσθέτει η χρηματιστηριακή.
Από την πλευρά της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι «η συμπλήρωση πέντε συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων από το ξεκίνημα του Μαΐου έχει αυξήσει το ενδεχόμενο μια ανοδικής αντίδρασης με κύριο άξονα τους τραπεζικούς τίτλους οι οποίοι δέχονται καθημερινά και την μεγαλύτερη πίεση».
«Η διάψευση της αρνητικής φημολογίας που κυριάρχησε ως αφορμή για την πτώση της Παρασκευής ενδεχομένως να τύχει κάποιας ανοδικής εξομάλυνσης στην εγχώρια αγορά ωθώντας τον Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 1.400 μονάδων» σημειώνει η χρηματιστηριακή, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η χαμηλή αξία συναλλαγών αποτελεί ένα ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα»
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,51% στις 1.349,45 μονάδες, έχοντας βρεθεί νωρίτερα να υποχωρεί έως και 1,66% (στις 1.347,38 μονάδες).
Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 17 εκατ. τεμαχίων, αξίας 57,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 124 μετοχές διαπραγματεύονται με απώλειες, 95 διατηρούνται αμετάβλητες και μόλις 20 ενισχύονται.
Με το σύνολο των τίτλων του σε αρνητικό έδαφος, ο τραπεζικός δείκτης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 978,41 μονάδες με απώλειες 2,34%. Νωρίτερα υποχωρούσε σε ποσοστό έως και 2,94%. Οι μετοχές των Proton Banbk και Geniki δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις με απώλειες 5,45% και 4,24%, ακολουθεί η Attica Bank με πτώση 3,45%, ενώ οι μετοχές των Τ.Τ. και ΕΤΕ υποχρεώνονται σε απώλειες 3,33% και 3,25% στα 2,61 και 4,76 ευρώ αντίστοιχα. Πάνω από 2% υποχωρούν οι ATE και Marfin Popular Bank, ακολουθεί η Τρ. Πειραιώς με απώλειες 1,98%, ενώ οι τίτλοι των Eurobank, Τρ. Κύπρου και Alpha Bank ακολουθούν με πτώση 1,21%, 1,70% και 0,86% αντίστοιχα.