Την Τετάρτη στο Υπουργικό ο εφαρμοστικός νόμος
Στο υπουργικό συμβούλιο που συγκαλείται σήμερα το απόγευμα θα συζητηθεί ο εφαρμοστικός νόμος ο οποίος εξειδικεύει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Την εισήγηση θα κάνει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σηκώνει μεγάλο βάρος στους ώμους του προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαφωνούν με την επείγουσα διαδικασία ψήφισής του.
Νωρίτερα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η κυβερνητική επιτροπή, ενώ την αύριο το πρωί θα συγκληθεί και ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠαΣοΚ για θέματα Οικονομίας όπου ο κ. Βενιζέλος θα συζητήσει με τους βουλευτές τις τελευταίες εξελίξεις προτού αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
Χθες το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ηλ. Μόσιαλος, Φ. Σαχινίδης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Κ. Θέος, και Γ. Γλυνός, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για τις συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες και ο κ. Βενιζέλος για τις εξελίξεις στο Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήθηκε να κρατά η κυβέρνηση χαμηλά τον πήχη καθώς διαπίστωσε ότι όταν καλλιεργείται μεγάλη αισιοδοξία στο εσωτερικό της χώρας, η Ευρώπη τη «μεταφράζει» σε δυσπιστία για την υλοποίηση των μέτρων, παρατήρηση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Παπανδρέου.
Σε ό,τι αφορά τον εφαρμοστικό νόμο, τον οποίο είχε προετοιμάσει σε μεγάλο βαθμό ο κ. Παπακωνσταντίνου συζητήθηκε η πιθανότητα να καταταθεί ακόμα και την Παρασκευή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί η δεύτερη ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ώστε να οδεύσει προς την Ολομέλεια και να ψηφιστεί στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.
Πάντως, η ομιλία του κ. Βενιζέλου αναμενόταν χθες με μεγάλο ενδιαφέρον από τους βουλευτές, καθώς αρκετοί δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ανέμεναν την τοποθέτηση και τις εξηγήσεις του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική άποψη τους για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Η ομάδα των βουλευτών που από το 2007 ονομάζεται «βενιζελική» μολονότι δεν παρουσιάζει ομοιογένεια, είχε διχαστεί. Kάποιοι βουλευτές πίστευαν ότι ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε να κάνει έναν άλλο χειρισμό της υπόθεσης στο Λουξεμβούργο και να κερδίσει λίγο χρόνο ενώ άλλοι έλεγαν ότι κατανοούσαν την πίεση που δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup. Όλοι (και οι λεγόμενοι «προεδρικοί») επισήμαιναν πάντως ότι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς παρά τις επιμέρους διαφωνίες δεν είναι εύκολο να σπρώξουν με την ψήφο τους τη χώρα στη χρεοκοπία. Ιδίως, συμπλήρωναν έπειτα από τη συμφωνία του κ. Αντ. Σαμαρά στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και του κ. Γ. Καρατζαφέρη να ακολουθηθεί επείγουσα διαδικασία για τον εφαρμοστικό νόμο.
Η ομιλία του κ. Βενιζέλου, όπως έλεγαν αργότερα πολλοί βουλευτές, απεκατέστησε τις ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δίνοντας εγγυήσεις για διεξοδική συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου αλλά και για διαφάνεια στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και άλλων σημαντικών μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. «Έφερε σε δύσκολη θέση τον κ. Σαμαρά χωρίς να του επιτεθεί προσωπικά, έβαλε τη συζήτηση σε νέες βάσεις, έδωσε επιχειρήματα και διέξοδο σε όσους αμφιταλαντεύονταν και μίλησε ταυτόχρονα στη Βουλή και στην πλατεία», έλεγαν ορισμένοι από όσους του ασκούσαν κριτική βλέπονταν και τη διαφορετική ατμόσφαιρα που επικράτησε στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.