|

Σενάριο Εθνικής - Eurobank, μερος B'


Η προσμονή ενός μεγάλου τραπεζικού deal δίνει νέα δυναμική στις τραπεζικές μετοχές. Το σενάριο που κάνει τον γύρο της αγοράς αφορά στο έντονο φλερτ Εθνικής και Eurobank, το οποίο εμμέσως συντηρείται και από… μισόλογα στελεχών των δύο πλευρών. Φυσικά επισήμως δεν υπάρχει ένδειξη, όμως η προσέγγιση των δύο πλευρών δεν είναι κάτι που προέκυψε τα τελευταία 24ωρα. Η εφημερίδα "ΑΞΙΑ" με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της περίπου προ διμήνου, αλλά και το axiaplus.gr με αναλυτικά ρεπορτάζ, είχαν αποκαλύψει τους στενούς δεσμούς των δύο πλευρών και τις επαφές του κ. Αράπογλου με την ηγεσία του ομίλου Λάτση. Μάλιστα στο ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύφθηκε και η αναβάθμιση του ρόλου του κ. Ταμβακάκη στον όμιλο Λάτση, εξέλιξη που επιβεβαιώθηκε μέσα σε ελάχιστες ημέρες.

Οι πληροφορίες που υπήρχαν τότε ανέφεραν τη διερεύνηση συμμαχίας σε δύο επίπεδα. Στον χώρο του real estate μέσα από μία πιθανή συγχώνευση της Εθνικής Ακινήτων και της Lamda Development ή της Eurobank Properties ή και των δύο. Με σκοπό τη δημιουργία του μεγαλύτερου φορέα διαχείρισης ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το δεύτερο πεδίο συμμαχίας είναι ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος όμως παρουσιάζει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Μεταξύ αυτών και πολιτικής προέλευσης. Υπό την έννοια ότι μέχρι προ ολίγων μηνών, η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με την πλευρά Λάτση. Θυμάστε ίσως την κόντρα κυβέρνησης - Λάτση στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όταν χρησιμοποιήθηκε η Εθνική ως αντίβαρο στην επιθετική προσπάθεια διείσδυσης της Eurobank. Παρεμπιπτώντος και οι δύο πλευρές ελέγχουν τώρα επίσημα ένα ποσοστό της τάξης του 12-13% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο μπορεί να παίξει καθοριστικό παράγοντα στις εξελίξεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το σενάριο που κυκλοφορεί στην αγορά είναι "Εθνική - Eurobank και στο βάθος Τ.Τ.".

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι από την εποχή Αλογοσκούφη έχουν αλλάξει πολλά. Και κυρίως οι σχέσεις και οι ανάγκες. Γιατί φυσικά οι σχέσεις κυβέρνησης Λάτση, όπως και αν αυτές διαμορφωθούν δεν αφορούν μόνο στον τραπεζικό κλάδο αλλά σε μία σειρά από δραστηριότητες. Και επίσης ουδείς πρέπει να λησμονεί ότι βρισκόμαστε σε περίοδο πολιτικής αστάθειας και επαπειλούμενων σχεδόν καθημερινά εκλογών. Και το γενικότερο κλίμα επηρεάζει σαφώς τις εξελίξεις. Και αυτό το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ο διοικητής της ΕΤΕ κ. Αράπογλου ο οποίος έχει δει ουκ ολίγες φορές το πρόσωπό του να εμφανίζεται ως ευρισκόμενο σε πολιτική δυσμένεια.

Το σενάριο λοιπόν συμμαχίας των δύο πλευρών επανέρχεται και πάλι στην αγορά και μένει να φανεί σε ποιο βαθμό μπορεί να έχει στέρεες βάσεις και πώς θα αντιδράσουν, αν επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις το φλερτ αυτό, οι υπόλοιποι τραπεζικοί όμιλοι.

Posted by Blogger on 11:04 μ.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response