|

Δεκαήμερο test αγορών μετά την απόφαση για το νέο πακέτο


Η εντολή για τη διαμόρφωση του νέου πακέτου στήριξης και της εκταμίευσης της 5ης δόσης του "παλιού" δανείου δόθηκε χθες στη Σύνοδο Κορυφής και οι υπουργοί οικονομικών πρέπει στις 3 Ιουλίου να "τρέξουν" τις αποφάσεις.

Από σήμερα όμως και μέχρι το test ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα οι αγορές κεφαλαίου θα δείξουν τις πραγματικές προθέσεις τους απέναντι στο σχεδιασμό της Ε.Ε. για την ανακοπή των συνεπειών της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.

Το ευαίσθητο πεδίο της νέας συμφωνίας, εκεί που θα εκφρασθεί με τον σαφέστερο τρόπο η "υποδοχή" της συμφωνίας από τις αγορές, είναι η συμμετοχή των τραπεζών στην οικειοθελή ανακύκλωση του ελληνικού χρέους. Οι πρώτες αντιδράσεις δεν ήταν οι καλύτερες.

Οι μετοχές τραπεζών όπως η DEXIA που εξέφρασαν την θετική πρόθεση απέναντι στο σχέδιο συμμετοχής, δέχθηκαν απότομη πίεση και το ίδιο κλίμα υπάρχει σε μια σειρά χωρών της Ε.Ε.

Παράγοντες της αγοράς συνδέουν το κλίμα αυτό με το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να μη περάσει το Μεσοπρόθεσμο από την Βουλή και έτσι να τεθεί θέμα ανακοπής του σχεδίου στήριξης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε χθες μεταξύ των ηγετών της Συνόδου αλλά η τελική απόφαση ήταν να παραμείνει η λεκτική διατύπωση της απόφασης ως είχε αφού σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν δεν ετίθετο τόσο καθαρά η σύνδεση της εκταμίευσης της 5ης δόσης και του νέου πακέτου στήριξης με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, θα χαλάρωνε η πίεση προς την ελληνική Βουλή και θα ενισχυόταν το ενδεχόμενο της μη ψήφισης του προγράμματος μέτρων που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο και κυρίως οι αποκρατικοποιήσεις.

Επέλεξαν δηλαδή να αφήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο διακοπής των διαδικασιών στήριξης προκειμένου να αυξήσουν έτσι την πίεση στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι αυτό δημιουργεί και παρατείνει τα προβλήματα αβεβαιότητας στις αγορές που επηρεάζουν με τη σειρά τους και τις συμφωνίες οικειοθελούς συμμετοχής στο πακέτο της ανακύκλωσης (σ.σ. αναλυτικό ρεπορτάζ στην αυριανή έκδοση του Κεφαλαίου για την παρέμβαση ΗΠΑ και Κίνας στις ανεπίσημες συζητήσεις).

Posted by Blogger on 11:24 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response