Τα 3+1 σενάρια του ΔΝΤ για την εμπλοκή των ιδιωτών
Διάρκεια νέων ομολόγων τα 10 χρόνια και επιτόκιο 1% μικρότερο από το σημερινό, είναι η πρόταση του ΔΝΤ, για τη συμμετοχή ιδιωτών στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.
Το σενάριο που φαίνεται να «ψηφίζει» ο διεθνής οργανισμός, είναι κρυμμένο ανάμεσα σε τρία άλλα που περιλαμβάνει στην έκθεση του για την τέταρτη αξιολόγηση του μνημονίου που δόθηκε στην δημοσιότητα.
Αν και στη συνέντευξη που έδωσε ο υπεύθυνος του Ταμείου για την Ελλάδα κ. Πώλ Τόμσεν δεν θέλησε να πάρει καμία θέση για το αποτέλεσμα και τους όρους εμπλοκής των ιδιωτών λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «πρόκειται για υπόθεση της Ε.Ε.», στην έκθεση που συνέταξαν οι επιτελείς του και υπέγραψε ο ίδιος, δεν απέφυγε τον πειρασμό.
Στο αρκετά εκτενές τμήμα της βιωσιμότητας του χρέους, η έκθεση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της συμμετοχής ιδιωτών με τέσσερα σενάρια.
Στο πρώτο, στο οποίο θέλει την συμμετοχή των ιδιωτών στα 33 δισ. ευρώ δίνει τις εξής παραμέτρους: νέα ομόλογα που εκδίδονται με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής όσων αντικαθιστούν κατά 5 χρόνια και ετήσιο κουπόνι ίδιο με το σημερινό ανεξάρτητα από την αρχική διάρκεια του ομολόγου. Το μοντέλο υποθέτει την συμμετοχή όλων των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων και της ΕΚΤ. Στο ποσοστό συμμετοχής μπαίνει ένα ερωτηματικό. Με αυτά τα δεδομένα και την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα λιτότητας του μεσοπρόθεσμου αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις θα υλοποιηθούν στο 100% το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένεται να μειωθεί στο 130% ως το 2020.
Αυτό βέβαια θα απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 70 δισ. ευρώ των κρατών-μελών της Ευρωομάδας προς τη χώρα μας μέχρι και το 2014.
Το δεύτερο σενάριο, έχει ως βασική παραδοχή την αποτυχία της συμμετοχής ιδιωτών στην επιμήκυνση του δημόσιου χρέους. Αν δηλαδή η ειδική ομάδα εργασίας επιμείνει σε πολλά χρόνια ωρίμανσης των ομολόγων με σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο από το σημερινό, η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι αμελητέα.
Στην περίπτωση αυτή η αύξηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ θα φτάσει στο 165% αντί του 172% που υπολογίζει το ταμείο για το 2012 αφού δεν θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση για να στηριχτούν οι ελληνικές τράπεζες από τις πρόσθετες απώλειες που θα έχουν λόγω της συμμετοχής τους στην επιμήκυνση του χρέους. Βεβαίως αυτό προϋποθέτει βοήθεια με νέο δάνειο μεγαλύτερη από 70 δισ. ευρώ ώστε η Ελλάδα να μπορεί να αντεπεξέλθει στο υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της. Το ίδιο το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 132% το 2020 δηλαδή ελάχιστα ψηλότερα από το πρώτο σενάριο
Το τρίτο σενάριο το οποίο αναφέρεται μεν ενδεικτικά αλλά όχι τυχαία αφού συμφέρει και τους επίσημους δανειστές (στους οποίους ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ) θέτει κάπως διαφορετικούς όρους Στο σενάριο αυτό η ωρίμανση των νέων ομολόγων φτάνει τα 10 χρόνια και επιτόκιο 1% μικρότερο από το σημερινό για τους ιδιώτες δανειστές. Εκτιμάται λοιπόν ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα μειωθεί σημαντικά και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ θα προσελκύσει μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί λίγο κάτω από το 125% το 2020, ενώ η ανάγκη για νέα δάνεια θα μειωθεί στα 52,7 δισ. ευρώ.
Το τέταρτο σενάριο που βρίσκεται από το εμμέσως προτεινόμενο είναι το εντελώς απορριπτέο. Νέα ομόλογα με διάρκεια 3 ετών και επιτόκιο 4% πάνω από το σημερινό. Η ετυμηγορία του ΔΝΤ στην εφαρμογή του είναι υψηλότερο spread και χρέος στο τέλος του 2020 στο 136% του ΑΕΠ.
Posted by Blogger
on 12:53 π.μ.. Filed under
οικονομία,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ροή,
top
.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0.
Feel free to leave a response