|

«Ναι» είπαν οι Γερμανοί στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας


Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε τελικά από τη γερμανική Κάτω Βουλή (Bundestag) το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του γνωστού μας EFSF, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Η «μάχη» για την οποία όλος ο πλανήτης έδειξε ενδιαφέρον θεωρητικά δεν συνέβη ποτέ, με τα σενάρια περί πιθανής κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού της Άγκελα Μέρκελ – σε περίπτωση μη έγκρισης της συμφωνίας – να μην επαληθεύονται. Το τελικό αποτέλεσμα των 523 βουλευτών που ψήφισαν «ναι», έναντι των μόλις 85 κατά και των 3 της «αποχής», θεωρητικά δείχνει πως η Γερμανίδα Καγκελάριος διατηρεί στο ακέραιο την ισχύ και επιρροή της στο πολιτικό πεδίο.

Κάτι που έσπευσε να τονίσει και ο κύριος Πέτερ Άλτμαγιερ (Peter Altmaier), κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, σύμφωνα με τον οποίο το νομοσχέδιο θα περνούσε άνετα και χωρίς την στήριξη της αντιπολίτευσης καθώς το υπερψήφισαν συνολικά 315 βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών, δηλαδή κατά πολύ περισσότεροι από όσο έδειχναν τα ... προγνωστικά.

Αν το … μέτρημα του χερ Άλτμαγιερ είναι ακριβές, τότε από τους εν δυνάμει 20 «αντάρτες» του CDU, oι μισοί και πλέον τάχθηκαν τελικώς υπέρ της πολιτικής της κυρίας Μέρκελ και έμειναν «εντός κομματικής γραμμής»…

Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς το κέρδος της φράου Μέρκελ από την ψηφοφορία ήταν διπλό: και πέρασε το νομοσχέδιο για τον EFSF και ο τελικός αριθμός των διαφωνούντων δείχνει να μην είναι πια αρκετός για να δημιουργήσει προβλήματα συνοχής στον κυβερνητικό συνασπισμό στο εγγύς μέλλον, ενδεχομένως σε κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις που ΔΕΝ θα έχουν την στήριξη της Αντιπολίτευσης …

Ενδεικτική πάντως του κλίματος που επικράτησε κατά την κρίσιμη ψηφοφορία ήταν και η λεκτική «μονομαχία» μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος υποχρεώθηκε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων τροποποιήσεων στη λειτουργία του μηχανισμούς, πέραν εκείνων τις οποίες επικύρωσε τελικώς σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο, και του φερόμενου ως επικεφαλής των «ανταρτών» της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της φράου Μέρκελ, του κυρίου Kλάους Πέτερ Γουίλς (Κlaus-Peter Willsch), που στην ομιλία του δήλωσε ότι η συνέχιση της πολιτικής στήριξης των ευρωπροβληματικών κρατών ισοδυναμεί με «δάνειο της τωρινής γενιάς από τα παιδιά και τα εγγόνια της για να χρηματοδοτηθεί ένα … πείραμα». Για να συμπληρώσει πως αυτό το … δάνειο είναι εξαιρετικά επισφαλές!!!

Γιατί δεν πείθονται οι αναλυτές…

Σε κάθε περίπτωση οι αγορές ανέμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή και αντέδρασαν αναλόγως (άνοδος άνω του 0,7% για Γαλλία – Γερμανία, ψαλίδισμα απωλειών για Λονδίνο). Εκείνοι που δεν πείθονται είναι οι αναλυτές, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της γερμανικής Handelsblatt που επικαλείται τραπεζικές πηγές και διαχειριστές κεφαλαίων για να υποστηρίξει την άποψη πως ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ίσως και άνω του 50%, δεν συναντά πλέον αντιστάσεις. Το ερώτημα είναι γιατί τώρα: η εφημερίδα απαντά πως μετά την υπερψήφιση του ενισχυμένου EFSF ανοίγει ο δρόμος για μείωση του ελληνικού χρέους έως την άνοιξη του 2012 καθώς μέχρι τότε οι τράπεζες «θα μπορούσαν να μειώσουν πολύ τα ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους, έτσι ώστε ένα κούρεμα να είναι διαχειρίσιμο γι’ αυτές»!!!

Ανάλογα «σχέδια» απεργάζεται και το Bloomberg που φιλοξενεί έρευνα στην οποία ένα ποσοστό 93% από τους συνολικά 1.031 αναλυτές που φέρονται να έχουν ερωτηθεί από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg «βλέπουν» χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του 2012.

Posted by Blogger on 3:26 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response