|

ΧΑ: «Κούρεμα» 47% υπολόγισαν ήδη οι Γερμανοί


Λίγο πριν το ξημέρωμα κάθε ημέρας έρχεται το πιο… βαθύ σκοτάδι και στην συνέχεια λάμπει ο ήλιος, αν δεν πιάσει… βροχή.

Σ’ αυτή την κατάσταση βρίσκεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, και ,δυστυχώς, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κούρεμα» ήδη μια γερμανική τράπεζα Βayernlb το υπολόγισε στο 47% στο 9μηνο, κι αν επικρατήσει μια περαιτέρω έκπτωση είναι σχεδόν βέβαιο, ότι μια μικρότερη απομείωση θα συνοδευθεί με τους επαχθείς όρους των υψηλότερων επιτοκίων ( 6,5% - 7% ) και των ετήσιων πληρωμών για κάθε χρόνο που η ελληνική οικονομία θα εμφανίζει ανάπτυξη !! (Σ.Σ: Αν δεν γνωρίζουν στο IIF, ούτε το 83,4% χρέος/ΑΕΠ που εμφανίζει η Γερμανία δεν γυρνά, άμα δεν δανείζεται από Νότο με επιτόκιο 1,8%, το χαμηλότερο από την εποχή πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ).

Και δεν είναι το χειρότερο για το χρηματιστήριο ότι, χθες πλησίασε κοντά στο προηγούμενο χαμηλό έτους ( 701 μονάδες ), αλλά το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται καμία μελλοντική προοπτική εξαιτίας της απουσίας κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζες για να κινήσουν την οικονομία. Εξάλλου με τους ανωτέρω όρους η ανάπτυξη χρειάζεται να είναι τουλάχιστον διψήφια και ταυτόχρονα να μην δημιουργούνται νέα έλλειμματα που προστίθενται στο χρέος.

Καθημερινή βύθιση

Oι τραπεζικές μετοχές βυθίζονται καθημερινά – ύστερα από μια μικρή αναλαμπή κερδοσκοπίας – η οποία στερεί κρίσιμα επενδυτικά κεφάλαια που δεν τοποθετούν κεφάλαια στην Αθήνα.
Όσο δεν δίνεται λύση στο περίφημο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI PLUS – το χρηματιστήριο, και, κυρίως, οι επιχειρήσεις παραμένουν όχι μόνο δέσμιες, αλλά ως υποψήφια «θηράματα» για το κάθε ξένο επενδυτικό fund που επιδιώκει να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας σε τιμή ευκαιρίας.

Ούτε αυξήσεις κεφαλαίου μπορούν να προχωρήσουν δίχως ακριβό δανεισμό μέσω ομολογιακών ( βλέπε 3 τράπεζες ), ούτε μπορούν να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις – τις οποίες αναμένει όλη οικονομία προκειμένου να επανεκκινηθεί.

Πως έχει διαμορφωθεί, μέχρι τώρα, η κατάσταση ; Οι τράπεζες έχουν εγγράψει 5 δισ. ευρώ ζημιές από τα ομόλογα και διαθέτουν καθαρή θέση 34 δισ. ευρώ, βάσει των ισολογισμών.

Με μια απομείωση των κεφαλαίων κατά 50% τα κεφάλαια που θα διαθέτουν, δεν θα είναι ικανά για να αντιμετωπίσουν τις επιπλέον ζημίες – εξ ου και προέκυψε η άμεση ανάγκη ενίσχυση τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τους Financial Times, ο διεθνής τραπεζικός συνδικαλιστής ( IIF ) πρότεινε υψηλότερα επιτόκια και ετήσιες πληρωμές, ώστε να έχουν κίνητρα οι δανειστές να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με 50% ζημιά στην ονομαστική αξία.

Tο δεύτερο στοιχείο είναι ότι, έχουν υπολογίσει προεξοφλητικό επιτόκιο – για τον υπολογισμό της σημερινής παρούσας αξίας των ομολόγων - 12% έναντι 9% της συμφωνίας του Ιουλίου.

Και από τα δυο στοιχεία κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει επακριβώς τις ζημιές που θα εμφανίσουν οι ελληνικές τράπεζες.

47% το «κούρεμα» για την Bayernlb

Η Bayernlb ανακοίνωσε ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα για το 9μηνο που θα είναι 47% - και ως γερμανική τράπεζα κάτι παραπάνω γνωρίζει αφού οι υπόλοιπες Deutsche Bank ή Commerzbank είτε διαθέτουν λίγα, είτε έχουν εγγράψει ζημιές στο εξάμηνο.

Δυσμενής κατάσταση στις εισηγμένες

Την ίδια ώρα που οι τράπεζες επιχειρούν να μαζέψουν τα συντρίμμια τους, οι εισηγμένες κτυπάνε «κόκκινο» καθώς έρευνα της Deloitte δείχνει ότι παρά πολλές βρίσκονται λόγω δανεισμού στο κόκκινο, μνε συνέπεια να οδηγηθούν πολλές απ αυτές στο άρθρο 99.

Και επειδή η χρήση του καθεστώτος προστασίας από τους πιστωτές έχει αλλοιωθεί στην Ελλάδα στην πράξη, ουσιαστικά οι εταιρείες οδηγούνται, όχι σε εξυγίανση, αλλά σε τεμαχισμό των περιουσιακών στοιχείων τους. Ακόμα, όμως, και στην στιγμή της παντοδυναμίας τους οι Τράπεζες δεν μπορούσαν να εκποιήσουν την περιουσία των εταιρειών που βρέθηκαν – για διάφορους λόγους εκτός δραστηριότητας. Συμπερασματικά, εάν το ελληνικό Δημόσιο δεν προχωρήσει άμεσα στην λύση της 27ης Οκτωβρίου - τότε η ξεκάθαρη προοπτική είναι το κλείσιμο επιχειρήσεων σε μια αγορά που όχι απλώς στενάζει, αλλά είναι ήδη νεκρή δίχως να το ξέρει.

Posted by Blogger on 10:15 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response