|

"Οχι επιστροφή στη δραχμή, ούτε αναδιάρθρωση χρέους"

«Αυτά που λέγονται είναι ανοησίες», υπογράμμισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ενώ απέκλεισε το «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο πρόεδρος της ΕΤΕ Βασίλης Ράπανος δήλωσε πως βλέπει «φως στο τούνελ» από τα μέσα του 2011.

«Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στη δραχμή. Αυτά που λέγονται είναι ανοησίες», υπογράμμισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ενώ απέκλεισε αναδιάρθρωση και haircut του ελληνικού δημόσιου χρέους.


Ερωτηθείς εάν θα έπρεπε να γίνει επιμήκυνση του συνολικού χρέους της χώρας, απάντησε ότι «δεν απαιτείται κάτι τέτοιο, δεν βλέπω γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε ανασφάλεια στις αγορές».
Ο πρόεδρος της ΕΤΕ Βασίλης Ράπανος δήλωσε πως βλέπει «φως στο τούνελ» από τα μέσα του 2011.Οπως είπε ο κ. Ταμβακάκης, το 2011 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά, με άνοδο των καθυστερούμενων δανείων στο 12% (στα 31 δισ. ευρώ) από 10% φέτος (25 δισ. ευρώ), διευκρινίζοντας ότι τα επισφαλή δάνεια της ΕΤΕ βρίσκονται στο 9%. «Δεδομένης της κατάστασης δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, πρέπει να κρατήσουμε ψηλά τις προβλέψεις και να εντείνουμε τις προσπάθειες αναχρηματοδότησης, δίνοντας ανάσα σε αυτούς που πρέπει σήμερα, για να μπορούν να μας αποπληρώσουν, όταν θα έρθουν καλύτερες μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως είπε, φέτος η ΕΤΕ έχει ρυθμίσει δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με τη διαρροή των καταθέσεων (27 δισ. ευρώ) και εάν αυτή θα συνεχιστεί το 2011, αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις και είπε: Εκτός από τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό, πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις «καίνε» τις καταθέσεις τους, αφού έχουν αναγκαστεί να τρώνε από τα έτοιμα.
Χαρακτήρισε τεράστιο επίτευγμα ότι η Εθνική κατάφερε να ανοίξει τη διατραπεζική αγορά, αντλώντας 5,5 δισ. ευρώ με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας ως κράτος πρέπει να είναι η προσπάθεια επιστροφής στις αγορές».
Τόσο ο κ. Ταμβακάκης όσο και ο κ. Ράπανος ανέφεραν ότι οι αναπτυξιακοί άξονες, στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική οικονομία, είναι: απελευθέρωση ενέργειας, διαχείριση υδάτων, αποχετεύσεις, διαχείριση απορριμμάτων, χωροταξικό και αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής.
Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η ΕΤΕ έχει δείκτη Tier 1 στο 13,3% και με την πώληση του 20% της Finansbank (αντί 1 δισ. ευρώ) θα ανέλθει στο 14,6% και θα βρεθεί στις 5 κεφαλαιακά ισχυρές τράπεζες της Ευρώπης.



Εφη Καραγεώργου

Posted by Blogger on 10:15 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response