Tρόικα - «Ναι» στην 4η δόση του δανείου - Αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ
Το «πράσινο φως» για την τέταρτη δόση των 15 δισ ευρώ προς την Ελλάδα έδωσαν οι επιθεωρητές ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ την Παρασκευή, συνοδεύοντάς το όμως με αυστηρές συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες η Αθήνα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του μνημονίου.
Ακόμη ζήτησαν περισσότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις: «H Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015» είπε ο Σ.Ντερούζ.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας αναγνώρισαν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει δραστικές περικοπές δαπανών στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, τόνισαν ότι πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια.
«Το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Π.Τόμσεν, όπως αναφέρει το Reuters.
Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΕΕ Σερβάζ Ντερούζ, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015.
«Η κυβέρνηση είναι πολύ αισιόδοξη ότι αυτό το πόσο των 15 δισ ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια και τα 35 δισ μετά είναι εφικτό» είπε ο κ. Ντερούζ και πρόσθεσε:
«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα» Για να βοηθήσουμε στην μείωση του δημοσίου χρέους και να στηρίξουμε μεγαλύτερες επενδύσεις και ανάπτυξη, είναι σημαντικό να ενισχύσει τις ιδιωτικοποιήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί για να διαπιστώσει αν η χώρα τηρεί τους όρους του μνημονίου. Η τελευταία επιθεώρηση αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.
Στελέχη της ΕΕ-ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά συμφωνούν στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, που αναμένεται να εκτοξευθούν την περίοδο 2014-15.
Οι δύο πλευρές εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές, όπως η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και η παροχή δανείων προς την Ελλάδα για την εξαγορά μέρους του χρέους της.
Η τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Η χώρα έχει ήδη λάβει 38 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.
Το ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ
Στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ αναμένεται στο -3% για το σύνολο του έτους με τον πληθωρισμό να περιορίζεται σε 2,5% σε ετήσια βάση.
Για το έλλειμμα τονίζεται ότι στόχος παραμένει η μείωσή του κάτω από 3% έως το 2014 με στόχο το 7,4% για το 2011.
Για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις σημειώνεται ότι η επόμενη φάση περιλαμβάνει το Ασφαλιστικό με τις αναλογιστικές μελέτες, αλλά και το θέμα των επικουρικών ταμείων.
Για την Υγεία επισημαίνεται ότι υλοποιούνται οι περισσότερες δράσεις, προχωρά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ τον Απρίλιο αναμένεται ο διαγωνισμός για το ενιαίο σύστημα.
Για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις τονίζεται ιδιαίτερα η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.
Για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αναφέρεται ότι παραμένει σταθερό με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της ρευστότητας.
Τέλος, στις διαρθρωτικές αλλαγές τονίζεται η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας, η παρακολούθηση εφαρμογής του νέου νόμου, αλλά και η θέσπιση αλλαγών, όπου κριθεί απαραίτητο.
Επίσης, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η δημιουργία Ενιαίας Αρχής Προμηθειών, η επιτάχυνση της υλοποίησης δημόσιων έργων και επενδύσεων και απορρόφηση ΕΣΠΑ, η ολοκλήρωση της προετοιμασίας για τα one-stop shops και τη λειτουργία του ΓΕΜΗ και οι ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των εξαγωγών.