|

Dieter Schmitt: Καθοριστική η συμβολή των τραπεζών στην ανάπτυξη της αγοράς


Η ελληνική αγορά των Φ/Β εξελίσσεται διαρκώς με σταθερά ανοδικούς ρυθμούς από το 2006 παρά τις αντιξοότητες που εμφανίστηκαν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε. Σήμερα, καθώς η αγορά παρουσιάζει εντυπωσιακές προοπτικές ανάπτυξης παρά το ευρύτερα δυσμενές οικονομικό κλίμα για τις επενδύσεις αναρωτιέται κανείς: Eίναι μονάχα αυτό αρκετό;

Κοιτώντας στο πρόσφατο παρελθόν, η ΡΑΕ, οι πολεοδομίες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες καθυστέρησαν την έκδοση αρκετών αδειών προκαλώντας ανάσχεση πολλών επενδυτικών σχεδίων. Ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και προπαντός η πολιτεία αντιλήφθηκαν τη μεγάλη σημασία των Φ/Β συστημάτων για την οικονομία και την ανάπτυξη, σε μια χώρα που απολαμβάνει τόσο μακρόχρονη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα.

Η δυνατότητα ενσωμάτωσης των Φ/Β στο σύστημα χωρίς προβλήματα, ο οικολογικός χαρακτήρας τους και η θέρμη με την οποία τα αγκάλιασε το επενδυτικό κοινό της Ελλάδας, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την ανάπτυξη αυτής της αγοράς. Όμως, το κλειδί για τη σωστή και απρόσκοπτη διαδικασία υλοποίησης είναι η χρηματοδότηση.

Μεγάλη μερίδα του τραπεζικού κλάδου κατανόησε εξ αρχής τη δυναμική του κλάδου και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει, με αποτέλεσμα αρκετά τραπεζικά ιδρύματα να επικεντρώσουν τα χρηματοδοτικά προϊόντα τους στις ιδιαιτερότητες του κλάδου των Φ/Β. Οι εταιρείες του κλάδου που είναι οπλισμένες με τεχνογνωσία και εμπειρία, είναι έτοιμες και «πάνοπλες» για να προσφέρουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στους επενδυτές, συνεισφέροντας από την πλευρά τους στην πολυπόθητη επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας που προσδοκά η χώρα.

Εναπόκειται, λοιπόν, στις τράπεζες να επιτρέψουν την απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων Φ/Β εγκαταστάσεων, διευκολύνοντας τη χρηματορροή προς τους επενδυτές.

Παρά τα σύννεφα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πριν από δυόμισι περίπου χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες στήριξαν τα πρώτα επενδυτικά Φ/Β σχέδια δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης για την ανάπτυξη του κλάδου και στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης στους μελλοντικούς επενδυτές, που θα ξεπερνούσαν τυχόν αδειοδοτικές δυσκολίες.

Μπορεί το 2010 να υλοποιήθηκαν έργα περί τα 140MWp σε όλη τη χώρα, ισχύς σχεδόν τριπλάσια εκείνης των έργων που εγκαταστάθηκαν το 2009, όμως όχι ιδιαίτερα ικανοποιητική συγκρινόμενη με το ποσοστό των κατατεθειμένων αιτήσεων. Και από την άλλη μεριά, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όπως αυτή έχει εξελιχθεί κατά τους τελευταίους μήνες, δεν βοηθά στη διατήρηση του ήρεμου επενδυτικού κλίματος και καθυστερεί ορισμένες αποφάσεις υλοποίησης νέων σχεδίων, τόσο από πλευράς επενδυτών, όσο και από πλευράς χρηματοδότησης.

Οι επενδυτές διστάζουν πολύ προτού πάρουν την απόφαση υλοποίησης ενός έργου υπό τον φόβο διακοπής διάθεσης της ενέργειας που θα παράγουν, ενώ οι Τράπεζες είναι επιφυλακτικότερες στη χορήγηση δανείων για το συγκεκριμένο σκοπό.

Η Πολιτεία, με σαφές και ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο πλέον, δεσμεύεται για την αγορά της ενέργειας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μείωσης τιμής κάθε πωλούμενης kWh, ανάλογα με το πότε συνδέεται το κάθε σύστημα, ενώ παράλληλα ο επενδυτής υπογράφει μακροχρόνιο συμβόλαιο με το ΔΕΣΜΗΕ ή τη ΔΕΗ Νήσων.

Όμως, καθώς οι ενδοιασμοί των επενδυτών μειώνονται ως προς το θέμα αυτό, ο Τραπεζικός τομέας, παρότι έχει τη διάθεση να χρηματοδοτήσει τις Φ/Β επενδύσεις, τελικά ολιγωρεί εις βάρος πολλών επενδυτικών σχεδίων ακολουθώντας το βαρύ και αργό βηματισμό της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Τόσο η αξιολόγηση και χορήγηση νέων δανείων, όσο και η εκταμίευση παλαιών εγκεκριμένων σχεδίων τα οποία έχουν ολοκληρωθεί καθυστερούν σε ανησυχητικό βαθμό πολλές φορές.

Ξαφνική έλλειψη εμπιστοσύνης προς την τεχνολογία των Φ/Β; Θεωρώ πως όχι. Εκτιμώ ότι η αιτία της καθυστέρησης δραστικότερων και ταχύτερων διαδικασιών από την πλευρά των τραπεζών οφείλονται σε μια έλλειψη διοχέτευσης ρευστού στην αγορά και την αναμονή των εξελίξεων για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.

Όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, οι κρίσεις αυτές υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε. Αυτό που χρειάζεται είναι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν υπομονή και επιμονή στον αρχικό στόχο, εκείνον της ανάπτυξης, ώστε όλoι να βρεθούν σε θέση να συλλέξουν τα οφέλη από τον Ήλιο, όταν τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία θα αρχίσουν να διαλύονται.

Dieter Schmitt , Πρόεδρος της Conergy Ελλάδος

Posted by Blogger on 9:55 π.μ.. Filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response