|

Παπακωνσταντίνου: Απολύσεις στις ΔΕΚΟ


Την πόρτα της εξόδου για χιλιάδες εργαζόμενους, από το Δημόσιο, «άνοιξε» χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα του Economist, τονίζοντας πως δεν αποκλείεται να γίνει αυτό σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που κλείνουν ή συγχωνεύονται, ενώ το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Πάντως διευκρίνισε πως αυτό δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά σημείωσε παράλληλα πως το σύστημα με τις μετατάξεις δεν αποδίδει.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου είπε πως τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 150.000 άτομα και αυτό θα συμβεί με τους εξής τρόπους:
Μείωση στο ελάχιστο των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Θα ελαχιστοποιηθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Προσπάθεια για κύμα εθελούσιας αποχώρησης υπαλλήλων.
Θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα για εταιρείες που συγχωνεύονται και για ΔΕΚΟ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, αν και στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κράτησε χαμηλούς τόνους στο θέμα των απολύσεων. Εντούτοις, και αφού είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου, τόνισε -εκτός Βουλής- ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων απαιτείται να υπάρξει και άλλη μείωση του κράτους. Αυτό θα γίνει σημείωσε μέσω κρίσεων του ΑΣΕΠ.
Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο για το 2011 θα προβλέπει επιπλέον μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, που προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5%. Οι παρεμβάσεις θα είναι τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και από την πλευρά των δαπανών, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις δαπάνες. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Στόχος του μεσοπρόθεσμου είναι να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%, μέχρι το 2014 και να πλησιάσει το 1% έλλειμμα, ως ποσοστό ΑΕΠ, το 2015.
Πάντως επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως δεν θα υπάρχουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά ούτε αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ.
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της συναίνεσης και ανέφερε ότι «τις επόμενες ημέρες θα καλέσουμε την αξιωματική αντιπολίτευση σε μία συζήτηση, για να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο γύρω από αυτές τις μεγάλες αλλαγές, που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία».
Αγορές
Αναφερόμενος στο ζήτημα της έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των αγορών, ο υπουργός τόνισε ότι έχουν γίνει πολλά βήματα και απέδωσε την εκτίναξη των spread στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια της Ευρώπης.
Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε στο Μεσοπρόθεσμο και στους στόχους που έχει τεθεί. Οι παρεμβάσεις θα έχουν να κάνουν με το νέο μισθολόγιο, τον εξορθολογισμό κοινωνικών δαπανών, την καλύτερη στόχευση. Οπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα οι λίγοι πόροι να πάνε εκεί που θα αποδώσουν περισσότερο και να μην σκορπίζονται σε κοινωνικές ομάδες, ενώ αναφερόμενος στη φορολογική μεταρρύθμιση τόνισε πως γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού και προκειμένου να ολοκληρωθεί χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια.

Posted by Blogger on 9:47 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response