|

Moody΄s: Ζωτικής σημασίας η περαιτέρω στήριξη εντός ευρωζώνης


Η επίσπευση των συνομιλιών για την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι credit positive για τις τράπεζες, αν και ένα τέτοιο βήμα θα έφερνε παροδική μόνο διακοπή των ανησυχιώντης αγοράς, αναφέρουν αναλυτές της Moody’s Investors Service.

Οι Tobias Moerschen και Alain Laurin, τονίζουν ότι περισσότερη αμοιβαία στήριξη μέσα στην ευρωζώνη, θα ήταν ζωτικής σημασίας, προκειμένου να σταματήσουν να διογκώνονται οι ανησυχίες για το κρατικό χρέος, που είναι και ο παράγοντας που εντείνει τις ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι ένα σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης μπορεί να παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα, αλλά οι πληροφορίες μιας νέας ελληνικής διάσωσης μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

«Αυτά που διακυβεύονται είναι υψηλά, και η έκβαση αβέβαια», αναφέρουν οι αναλυτές στο Weekly Credit Outlook του οίκου, προσθέτοντας ότι προκειμένου να είναι επιτυχημένες, οι επανακεφαλαιοποιήσεις δεν θα πρέπει να εκληφθούν από τις αγορές ως zero-sum game, με τις κυβερνήσεις να ενισχύουν τις τράπεζες παρέχοντας κεφάλαια, αλλά ως εξασθένιση της δικής τους χρηματοοικονομικής ισχύς, όταν το κάνουν αυτό.

Μια τέτοια έκβαση δεν θα βοηθούσε τις τράπεζες, δεδομένου ότι η πιστωτική τους ισχύ είναι στενά συνδεδεμένη με τις κυβερνήσεις, δηλώνουν, προσθέτοντας ότι η επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτή που διεξήγε η αμερικανική κυβέρνηση για τις τράπεζες της χώρας το 2009.

«Εν τέλει, πιστεύουμε ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της αύξησης του επιπέδου αμοιβαίας στήριξης και της αποδοχής περαιτέρω χρεοκοπιών», δηλώνουν οι αναλυτές. «Θεωρούμε ότι η πιο πιθανή έκβαση είναι ένας μεγαλύτερος συντονισμός», τονίζουν.

Posted by Blogger on 10:58 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response