|

Εφικτοί οι στόχοι για το έλλειμμα παρά το κακό τετράμηνο εκτιμά η Alpha Bank


Εφικτό θεωρεί η Alpha Bank το στόχο για μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κάτω από 7,5% του ΑΕΠ το 2011, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς και την τριετία 2012-15.

Με την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί και εφαρμόζονται, αναμένεται να εξασφαλιστεί με σημαντική βεβαιότητα η μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης το 2011 σε επίπεδα κάτω του 7,5% του ΑΕΠ, όπως απαιτείται, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Αναφορικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνουν ότι διαφαίνεται μία ευπρόσδεκτη αλλαγή πλεύσης που αναμένεται να συμβάλει στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας τονίζουν ότι η απόκλιση που παρατηρήθηκε τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους από τους στόχους του προϋπολογισμού θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank τονίζει ότι το μεγαλύτερο του αναμενόμενου έλλειμμα αποδίδεται στα εξής:

α) στη μείωση κατά 700 εκατ. ευρώ των εσόδων από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων στο 1ο 4μηνο λόγω των σημαντικά μειωμένων εισοδημάτων των μισθωτών, της αύξησης της ανεργίας και της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας για τους χαμηλόμισθους, και

β) στην πληρωμή υποχρεώσεων επιστροφών φόρων, σε μεγάλο βαθμό προηγούμενων ετών, ύψους 810 εκατ. ευρώ μόνο τον Απρίλιο, στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου συστήματος συμψηφισμού των απαιτήσεων με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων έναντι του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η πληρωμή αυτών των εκκρεμών υποχρεώσεων του Δημοσίου συνεπάγεται προφανώς χαμηλότερες επιστροφές φόρων στους επόμενους μήνες του 2011.

Επιπλέον, υπήρξαν απώλειες της τάξης των 450 εκατ. ευρώ από τον φόρο κατανάλωσης καυσίμων και από τον ΦΠΑ καυσίμων λόγω των πολύ καλών καιρικών συνθηκών και της μειωμένης κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στους πρώτους μήνες του 2011.

Από τον Ιούνιο ο κύριος όγκος των μέτρων

Η Alpha Bank σημειώνει ότι ο κύριος όγκος των μέτρων αύξησης των εσόδων το 2011, όπως αυτά περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό, έχουν εφαρμογή από τον Ιούνιο και έως το τέλος του έτους.

«Σε κάθε περίπτωση, η μη ικανοποιητική υλοποίηση του Προϋπολογισμού στο 1ο 4μηνο υποχρεώνει την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξειδίκευση και στην εφαρμογή και νέων μέτρων ώστε να εξασφαλίσει την υλοποίησή του χωρίς καμιά απόκλιση» τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Στην ανάλυσή τους υποστηρίζουν ακόμη ότι τα μέτρα αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών το 2011 ύψους 4,6 δισ. ευρώ που ήδη ανακοινώθηκαν, αλλά και τα συνολικά ύψους 6,2 δισ. ευρώ που αναμένεται να συμφωνηθούν με την τρόικα, εξασφαλίζουν με σημαντική βεβαιότητα τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης το 2011 σε επίπεδα κάτω του 7,5% του ΑΕΠ, όπως απαιτείται.

Ιδιαίτερη σημασία, τονίζουν επίσης, έχει η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει πλέον η κυβέρνηση, όπως διαφαίνεται στις μέχρι και 100% αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΔΙΕ και του Καζίνο Πάρνηθας.

Είναι, επίσης, σημαντικό, προσθέτουν, ότι η κυβέρνηση προχωρεί και στην μερική ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και των κρατικών λαχείων, αν και είναι δύσκολο να εξηγηθεί η διατήρηση κρατικής συμμετοχής στο κεφάλαιο των εταιρειών αυτών, ενώ υπάρχουν άλλοι τρόποι να ασκείται η κρατική εποπτεία όπου κρίνεται απαραίτητο, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Posted by Blogger on 11:02 μ.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response