|

Ορφανίδης (Κεντρική Τράπεζα Κύπρου): Έχει επιδεινωθεί σοβαρά η οικονομική κατάσταση της Κύπρου και των τραπεζών της


Ακόμη πιο δύσκολη πλέον είναι η απορρόφηση των διεθνών κραδασμών από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, την ώρα που το κυπριακό κράτος έχει χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθ. Ορφανίδης. Μάλιστα, ανέφερε ότι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κύπρος υπάρχουν συλλογικές ευθύνες, με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί πλήρως από τις διεθνείς αγορές από το Μάιο του 2011.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Αθανάσιος Ορφανίδης σημείωσε ότι η επιδείνωση της αξιοπιστίας ενός κράτους καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπιση κραδασμών από το τραπεζικό σύστημα αφού αυξάνει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης και άντλησης κεφαλαίων.

«Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που κάνει την εισήγηση της για τον προϋπολογισμό, είναι και η βουλή που επικυρώνει την πολιτική της κυβέρνησης και όλοι οι άλλοι συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου και της Κεντρικής Τράπεζας», αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά ότι η εποπτική αρχή έχει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, αφού έχει καθυστερήσει δύο χρόνια να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.

«Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, σε επίπεδα χωρών που βρίσκονται εντός του μηχανισμού στήριξης. Αυτό δυστυχώς αντικατοπτρίζει την ανησυχία των διεθνών επενδυτών για τη φερεγγυότητα της Δημοκρατίας, κάτι που θέτει σε κίνδυνο το ρόλο της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο».

«Γι’ αυτό το λόγο η ευρωστία του τραπεζικού συστήματος μιας χώρας είναι αλληλένδετη με τη δημοσιονομική της κατάσταση», είπε, ζητώντας από την πολιτεία να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για ανάκτηση της αξιοπιστίας της στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ανάπτυξη το 2012 προβλέπεται να είναι μηδενική, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική αύξηση της ανεργίας πάνω από το 8%, ποσοστό πρωτόγνωρο για την κυπριακή οικονομία. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης την επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης τοποθετείται από την Επιτροπή στο 6,7% του ΑΕΠ το 2011, αισθητά μεγαλύτερο από το ήδη προβληματικό έλλειμμα των προηγούμενων δύο χρόνων», ανέφερε.

Posted by Blogger on 11:18 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response