|

Geniki Bank:Νέα αύξηση κεφαλαίου σχεδιάζει η SocGen


Ανατρέπονται οι στόχοι της κερδοφορίας που είχε θέσει η Societe Generale για το 2012, λόγω της συμμετοχής της τράπεζας στην ελληνική διάσωση, οι απώλειες από την οποία στην εξαμηνιαία λογιστική της κατάσταση ανήλθαν σε 395 εκατ. ευρώ, επισημαίνεται στο Reuters.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Bloomberg, τα αποτελέσματα της Societe Generale επλήγησαν λόγω της υποχώρησης, κατά περίπου 7,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, του τομέα της καταναλωτικής πίστης σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, για τη θυγατρική της στην Ελλάδα, τη Geniki Bank, τα άμεσα σχέδια της γαλλικής μητρικής είναι να προχωρήσει σε άλλη μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την οποία εντάσσει στο πλαίσιο της αναθεώρησης των στόχων και των δραστηριοτήτων της Societe Generale στην ελληνική αγορά, αλλά και των νέων κανόνων που επιβάλει η «Βασιλεία ΙΙΙ».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2010, η Geniki Bank ολοκλήρωσε τη διαδικασία αύξησης του κεφαλαίου της με έκδοση κοινών μετοχών ύψους 339,7 εκατ. ευρώ. Επιπλέον εξέδωσε προνομιούχες μετοχές, εξαγοράσιμες, άνευ δικαιώματος ψήφου, άνευ σωρευτικής απόδοσης, μετατρέψιμες σε κοινές μετοχές, ύψους 90 εκατ. ευρώ. Το Φεβρουάριο του 2011 ακολούθησε δεύτερη αύξηση, υπέρ της μητρικής, ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Αύξηση ποσοστού
Σημειώνεται ότι η SocGen κατέχει το 88,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Geniki Bank, ενώ με τη νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το ποσοστό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω. Χρηματιστηριακοί αναλυτές κρίνουν ότι με την αύξηση του ποσοστού η Geniki Bank θα οδηγηθεί σε δημόσια προσφορά και στην έξοδό της από το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως έπραξε και η Emporiki Bank.

Στόχος της διοίκησης της Societe Generale είναι η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου εντός του τρέχοντος έτους.

Και τούτο διότι η ρευστότητα και τα ίδια κεφάλαια της Geniki Bank έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του β' τριμήνου της τράπεζας.

Οι καταθέσεις της Geniki Bank στο τέλος του Ιουνίου υπέστησαν υποχώρηση και συγκεκριμένα ανήλθαν σε 1,962 δισ. ευρώ έναντι 2,211 δισ. ευρώ το τέλος Μαρτίου.

Παράλληλα, μειώθηκαν και τα δάνεια προς πελάτες στα 3,266 δισεκατομμύρια ευρώ, από 3,375 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 166,4% το α' εξάμηνο του 2011, έναντι 152,5% που ήταν στο τέλος του α' τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Posted by Blogger on 10:36 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response