Κοντά σε συμφωνία οι γερμανικές τράπεζες για το ελληνικό χρέος
Την εκτίμηση του ότι οι γερμανικές τράπεζες θα συμβάλουν στην επίλυση της ελληνικής κρίσης εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank AG, Josef Ackermann καθώς οι γερμανικές τράπεζες συνεχίζουν τις συζητήσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία στο θέμα της μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι αντιπρόσωποι των γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών έχουν σφυρηλατήσει ένα σχέδιο πρότασης το οποίο θα παρουσιαστεί σε συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble και κορυφαία στελέχη της τραπεζικής αγοράς.
Οι γερμανικές εταιρείες χρησιμοποιούν το γαλλικό σχέδιο σαν βάση για τις συζητήσεις τους και αναμένεται να δεσμευτούν για τη συμμετοχή τους στο ελληνικό σχέδιο, ενώ την ίδια στιγμή θα ζητήσουν μια ευρύτερη πανευρωπαϊκή λύση, αναφέρει πηγή με γνώση του σχεδίου όπως μεταδίδει το πρακτορείο.
Τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα προσφέρουν χείρα βοηθείας στη λύση που ετοιμάζεται, είπε ο ο Ackermann στη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel σε συνέδριο στο Βερολίνο την Τετάρτη. "Όχι γιατί είναι κάτι που θα κάνουμε με χαρά, αλλά στην πραγματικότητα για να επιτρέψουμε τους πολιτικούς να κάνουν κάτι ώστε -θα το πω ειλικρινά- να μην έχουμε μια κατάρρευση".
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Martin Blessing, δήλωσε ότι τα γερμανικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα έχουν καταλήξει σε ένα αρχικό σχέδιο συμφωνίας για τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και -όπως επισήμανε- υπάρχουν ακόμα "μερικά εμπόδια".
Οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικού χρέους και η συμμετοχή τους αποτελεί κλειδί στον στόχο για την μετακύλιση τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. Οι γερμανικές τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών συζητούν την ιδέα της μετακύλισης ομολόγων που ωριμάζουν μέχρι το 2020 -και όχι μόνο αυτά που τρέχουν έως το 2014 όπως είχε αρχικά προβλεφθεί- αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει.
"Αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε χρεοστάσιο, θα έχουμε μια διαταραχή στην Ευρώπη που θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο και σε άλλες χώρες με τρόπο που θα υπερβαίνει κατά πολύ τα όσα σήμαινε η Lehman Brothers για μας", δήλωσε ο Ackermann.
Ο Ackermann, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) δήλωσε ότι εργάζονται "όλο το εικοσιτετράωρο" με ειδικές ομάδες, τις εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης και τους φορείς εποπτείας των συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) για να ελέγξουν εάν οποιαδήποτε συμφωνία θα προκαλούσε ένα πιστωτικό γεγονός.