Έρχεται και πέμπτο πακέτο εγγυήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες
Nέο πρόγραμμα εγγυήσεων 35 δις ευρώ φαίνεται ότι σχεδιάζει να παράσχει προς τις ελληνικές τράπεζες το ελληνικό δημόσιο.
Το νέο αυτό πρόγραμμα θα είναι το πέμπτο κατά σειρά που χορηγεί το ελληνικό κράτος στις τράπεζες για να κρατήσει σε μια ισορροπία την ρευστότητα που παραμένει σχεδόν μόνιμα υπό πίεση άπαξ και οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 59 με 60 δις ευρώ από τις αρχές του 2010.
Ο στόχος του 5ου προγράμματος παροχής ρευστότητας πιθανότατα θα είναι διττός. Από την μια πλευρά οι καταθέσεις μειώνονται και τα ομόλογα θα υποστούν απομείωση 50%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 22-24 δις ευρώ υφιστάμενων εγγυήσεων κυρίως ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα καταπέσουν πλήρως καθώς θα απομειωθεί το χρέος κατά 50%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτομάτως θα χαθούν... τουλάχιστον 17 δις ευρώ ρευστότητας. Για να αναπληρωθούν θα πρέπει να υπάρχουν νέες εγγυήσεις και αυτές μπορεί να είναι το πρόγραμμα εγγυήσεων του κράτους προς τις τράπεζες.
Ταυτόχρονα επειδή η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί σε selective default είναι πιθανό το 100% των ελληνικών ομολόγων που έχουν κατατεθεί ως collaterals στην ΕΚΤ θα καταπέσουν έως ότου αντικατασταθεί μέρος των ελληνικών ομολόγων με νέα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης….
Επειδή λοιπόν είναι πολύ πιθανό για λίγες εβδομάδες το τραπεζικό σύστημα να βρεθεί στον αέρα με τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ το ελληνικό κράτος σε συνεργασία με την Τρόικα έχουν συμφωνήσει να εκδώσουν και 5ο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων προς τις τράπεζες ύψους 35 δις ευρώ. Με το νέο αυτό πρόγραμμα οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν λάβει άμεσα και έμμεσα κρατική βοήθεια ύψους 133 δις ευρώ.
Οι τράπεζες εν τω μεταξύ ξεκίνησαν ήδη να χρησιμοποιούν το 4ο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης μέσω της παροχής εγγυήσεων ύψους 30 δις ευρώ.
Οι τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει έως τώρα 28 δις ευρώ από τον νόμο Αλογοσκούφη, 15 δις επί θητείας Παπακωνσταντίνου 25 δις επίσης επί θητείας Παπακωνσταντίνου ενώ στις 4 Νοεμβρίου Eurobank, Alpha και Πειραιώς χρησιμοποίησαν και 6,5 δις από τα 30 δις του νέου προγράμματος εγγυήσεων με προοπτική μάλλον να χρησιμοποιηθούν όλα. Ταυτόχρονα έρχεται και νέο πρόγραμμα εγγυήσεων.
Πρακτικά οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν λάβει 133 δις ευρώ άμεσα και κυρίως έμμεσα από το ελληνικό δημόσιο από μηχανισμούς παροχής εγγυήσεων στις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών. Θα πρέπει να τονιστεί όμως με σαφή τρόπο ότι από αυτά τα 133 δις ευρώ τα 4 δις αφορούν τις προνομιούχες μετοχές και 8 δις ομόλογα που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο.
Τα υπόλοιπα 121 δις ευρώ αφορούν εγγυήσεις. Τι σημαίνει εγγυήσεις; Οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν κοινά ομολογιακά δάνεια τα οποία φέρουν την εγγύηση του κράτους. Το ελληνικό δημόσιο δεν έδωσε 121 δις αλλά εγγυήθηκε για εκδόσεις έως 121 δις ευρώ. (Αν συμπεριληφθούν και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους η άμεση ή έμμεση συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στην ρευστότητα των τραπεζών και στις εγγυήσεις που καταβάλλουν στην ΕΚΤ φθάνει τα 165 δις ευρώ)
Στον αέρα το τραπεζικό σύστημα
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στον αέρα. Χρειάζεται κατεπειγόντως plan B το οποίο να είναι άμεσα υλοποιήσιμο.
Όταν σε μηνιαία βάση οι καταθέσεις μειώνονται 5,4 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο στα 183,2 δις και με βάση εκτιμήσεις τον Οκτώβριο έφθασαν στα 178 δις ευρώ είναι προφανές ότι η ρευστότητα του συστήματος ξεπέρασε τα όρια κινδύνου.
Όταν οι 7 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν στο ELΑ (μηχανισμός στήριξης) στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΤτΕ αντλώντας 26,58 δις ευρώ γιατί η ΕΚΤ μπλόκαρε εγγυήσεις στις τράπεζες, το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όρια κινδύνου.