|

Ακίνητα: «Βλέπει» περαιτέρω πιέσεις η TτE


Σημαντική διόρθωση έχει καταγράψει η κτηματαγορά την τελευταία τριετία αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει να συνεχιστούν οι πιέσεις - H ανάκαμψη της αγοράς είναι συνδεδεμένη με τη βελτίωση των προσδοκιών.


Σημαντική διόρθωση έχει καταγράψει η ελληνική αγορά κατοικιών την τελευταία τριετία δεδομένου ότι ο λόγος του δείκτη τιμών των κατοικιών προς το δείκτη των ενοικίων έχει υποχωρήσει σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Ωστόσο, εκτιμά ότι "οι πτωτικές πιέσεις στις τιμές είναι πιθανόν να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, ενώ η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τη χρηματοδότηση της αγοράς από το τραπεζικό σύστημα, αλλά και τις γενικότερες προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας". Με απλά λόγια δηλαδή, βλέπει ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις στα ακίνητα…

Οσον αφορά τις τιμές, αυτές δεν έχουν υποχωρήσει ιδιαίτερα, παρά τη μειωμένη ζήτηση των τελευταίων τριών ετών και την υπερπροσφορά κατοικιών. Παρά την υπερβάλλουσα προσφορά και τη χαμηλή ζήτηση στην αγορά ακινήτων τα τρία τελευταία έτη, οι τιμές των κατοικιών χαρακτηρίζονται από σχετική ανθεκτικότητα. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 3,7% το 2009, 4,7% το 2010 και 4,6% κατά το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους. Η μείωση αυτή των τιμών σε όλη την περίοδο της κρίσης ήταν μεγαλύτερη για τα "παλαιά" διαμερίσματα (ηλικίας άνω των 5 ετών, -4,8%, -5% και -5,2% το 2009, 2010 και τους πρώτους εννέα μήνες του 2011 αντίστοιχα) από ό,τι για -3,5% το 2009, 2010 και τους πρώτους εννέα μήνες του 2011 αντίστοιχα), γεγονός που αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές. Στον αντίποδα, η μείωση στα νεόδμητα (που πωλούνται κατά κανόνα από τους κατασκευαστές), δεν ξεπέρασε το 2% το 2009, το 4,2% το 2010 και το 3,5% φέτος.

Η αγορά ακινήτων, μετά τη συρρίκνωση που έχει υποστεί κατά την περίοδο της τρέχουσας κρίσης, παραμένει στο ίδιο χαμηλό επίπεδο, χωρίς να παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, συνδέεται τόσο με τις προσδοκίες των νοικοκυριών για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών των κατοικιών όσο και κυρίως με την αυξημένη αβεβαιότητά τους σχετικά με την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα, αλλά και με τις γενικότερες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εν όψει των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών της προβλημάτων.

Η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας καταγράφει την περιορισμένη ζήτηση από την πλευρά των επιχειρήσεων "με παράλληλη στροφή προς φθηνότερη επαγγελματική στέγη, η επιφυλακτικότητα στην ανάπτυξη νέων επενδυτικών σχεδίων, η σημαντική προσφορά παλαιών κυρίως ακινήτων". Η μείωση των τιμών και η στενότητα χρηματοδότησης είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, αποθηκευτικοί χώροι κ.λπ.) τα τελευταία έτη.

Η έκθεση της ΤτΕ επισημαίνει την αύξηση των κενών εμπορικών καταστημάτων και γραφείων, την υποχώρηση των ενοικίων και επαναδιαπραγμάτευση μισθωτηρίων συμβολαίων, την μείωση της ζήτησης από την επιλεκτική στάση των τραπεζών όσον αφορά τη χορήγηση νέων δανείων, την υπερπροσφορά και το σημαντικό απόθεμα αδιάθετων (προς πώληση) ακινήτων.

Η υπερπροσφορά είναι δεδομένη, καθώς η μείωση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια, ήταν περίπου ανάλογη με τη μείωση του αριθμού των αγοραπωλησιών. Επομένως, το μεγάλο και πλεονάζον απόθεμα απούλητων κατοικιών έχει διατηρηθεί σταθερό από τα τέλη του 2008 και μέχρι σήμερα.

Posted by Blogger on 9:23 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response