Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού: Bέτο για οικονομική ενίσχυση του κράτους στην ΑΤΕ
Κρίσιμες αποφάσεις θα κληθεί να λάβει λίαν συντόμως το ελληνικό δημόσιο ως βασικός μέτοχος για τις συμμετοχές στον τραπεζικό κλάδο.
Οι τραπεζικές συμμετοχές χωρίζονται σε στρατηγικές και επενδυτικές.
Οι στρατηγικές συμμετοχές είναι στην ΑΤΕ με 77% και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 33%.
Με βάση έγκυρες πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο καλείται στην περίπτωση της ΑΤΕ να ξεπεράσει δύο σκοπέλους που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού.
Η ΕΕ έχει θέσει βέτο στην Ελλάδα όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση που παρασχέθηκε στην ΑΤΕ μέσω των 675 εκατ ευρώ που έλαβε από τις προνομιούχες μετοχές.
Για την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ η ενίσχυση αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη από την βοήθεια που έπρεπε να λάβει η τράπεζα και εγείρει θέμα νομιμότητας.
Ταυτόχρονα όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές η υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ δεν μπορεί να υλοποιηθεί με νέα κεφάλαια από το κράτος το οποίο λόγω της Τρόικα δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την τράπεζα.
Το σχέδιο για την συμμετοχή ως μετόχου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην αύξηση κεφαλαίου είναι λύση μεν αλλά υπάρχει ορατός κίνδυνος να εμπλακεί εκ νέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η κυβέρνηση κατανοώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες για την κεφαλαιακή ενίσχυση της ATE φαίνεται να επεξεργάζεται ένα σχέδιο άμεσης πώλησης των συμμετοχών.
H ATE ως γνωστό έχει πλήθος συμμετοχών FBBank, Πειραιώς, ΚΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ καθώς και ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ, Δωδώνη κ.α.
Αν όλα αυτές οι συμμετοχές αποφασιζόταν να πουληθούν μαζί με την ΑΤΕ Ασφαλιστική προφανώς και η τράπεζα θα υποστηριζόταν ενεργά, ωστόσο σε ποια τιμή θα μπορούσαν να πωληθούν και το κυριότερο και πιο σημαντικό ποιος αγοράζει αυτή την περίοδο;