|

Haircut στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων


"Μαχαίρι" στο επίδομα ισολογισμού, που χορηγείται από τις τράπεζες στο σύνολο των υπαλλήλων τους και περιορισμό στα bonus που λαμβάνουν κυρίως τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, προβλέπει μεταξύ άλλων, το εκ νέου επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα, για τη εξασφάλιση της 4ης δόσης του δανείου.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, η αναδιάρθρωση του εγχώριου κλάδου περνά μέσα και από τη μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους των τραπεζών, κάτι που ενόψει και των ανακατατάξεων που αναμένονται εξαιτίας συγχωνεύσεων-εξαγορών, προκαλεί την έντονη αντίδραση των εργαζομένων.

Η είδηση ότι στο Μνημόνιο Νο4 υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά-προτροπή για περιορισμό των μπόνους και εξάλειψη του αποκαλούμενου «επιδόματος ισολογισμού» ή άλλου ισόποσου μέτρου, βρήκε το προεδρείο της ΟΤΟΕ στη Θεσσαλονίκη, στη Συνδιάσκεψη των Συνδικάτων του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της Νοτίου Ευρώπης (μέλη της UNI), όπου αποφασίστηκε και η παρέμβαση υπέρ της ΟΤΟΕ προς τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και την κυβέρνηση, με στόχο την προστασία των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το συγκεκριμένο επίδομα που δίνεται από το 1984, μέσα από κλαδική σύμβαση εργασίας, στο σύνολο των περίπου 63.000 τραπεζοϋπαλλήλων, ανέρχεται συνολικά σε περίπου 78 εκατ. ευρώ, ήτοι περί τα 84 ευρώ το μήνα, κατά μέσο όρο, για κάθε εργαζόμενο.

Μάλιστα, κάποιες τράπεζες το έχουν ήδη καταβάλει μέσα στο Φεβρουάριο, ενώ έως τις 15 Μαρτίου, πρέπει να έχει καταβληθεί και στους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων (εκτιμάται ότι εφόσον εφαρμοστεί η πρόβλεψη θα κοπεί μισός μισθός το χρόνο), οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αντιδρούν έντονα στην όποια παρέμβαση στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, θεωρώντας ότι απειλούνται με κατάργηση ρυθμισμένες με συλλογικές συμβάσεις αποδοχές και σχέσεις εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο και για απολύσεις στις Τράπεζες.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος, στο Capital.gr, η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας, είναι πλέον αναγκαία όσο πότε.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης, που συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρο, ήταν διάχυτη η εκτίμηση ότι οι αλλαγές στοχεύουν στη διευκόλυνση των απολύσεων, εν μέσω κρίσης, σε μια περίοδο που επιβάλλονται κινήσεις αναδιάρθρωσης του κλάδου. Για το λόγο αυτό άλλωστε, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, εκφράστηκε η ανάγκη κοινής δράσης όλων των συνδικάτων, με ανάπτυξη της συνεργασίας, κυρίως των οργανώσεων της Νοτίου Ευρώπης, για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που προκύπτουν.

Οι συμβάσεις αντικείμενο σύσκεψης στο υπουργείο Εργασίας

Την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τη μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, αναμένεται να συζητήσουν σήμερα, στις 12.00 στο υπουργείο Εργασίας, η ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Πρόκειται για τη μηνιαία σύσκεψη μεταξύ των δύο μερών, και σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, θα υπάρξει ενημέρωση για τις τρέχουσες δράσεις του υπουργείου σχετικά με την κοινωνική οικονομία, τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα απασχόλησης και την αναβάθμιση της συμμετοχής των Κοινωνικών Εταίρων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Μέσα από το ΑΣΕ βέβαια, αναμένονται οι αλλαγές στον τρόπο που μέχρι σήμερα εγκρίνονταν οι συλλογικές συμβάσεις και επεκτείνονταν οι κλαδικές συμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θα προχωρήσει σε αλλαγές, θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου το ΑΣΕ να εγκρίνει την επέκταση ή όχι των συμβάσεων.

Σύμφωνα άλλωστε με την Ε.Ε., η συστηματική επέκταση των συμβάσεων ακυρώνει την υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες βάσει και με τις προτάσεις της Τρόικας, πρέπει να επεκταθούν, προκειμένου να υπάρξει μείωση του μισθολογικού κόστους, όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η κ. Κατσέλη μάλιστα, έχει ζητήσει από τις οργανώσεις των εργοδοτών αλλά και τη ΓΣΕΕ, να διατυπώσουν τις θέσεις τους «για τη σκοπιμότητα και το περιεχόμενο των κριτηρίων που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την επέκταση των συμβάσεων στα μη μέλη των οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων».

Ρούλα Σαλούρου
Πηγή:www.capital.gr

Posted by Blogger on 12:42 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response