|

ATE bank: Ζημίες 900 εκατ σε δύο χρόνια


Στο ιστορικό ρεκόρ των 900 εκατ ευρώ έφθασαν οι ζημίες την τελευταία 2ετία στην ΑΤΕ ενώ οι αντίστοιχες προβλέψεις ξεπέρασαν τα 1,4 δις ευρώ.
Η ΑΤΕ του 2011 βρέθηκε χωρίς κατ΄ ουσία κεφάλαια συρρικνώθηκαν στα 700 εκατ διαμορφώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 7,35%.
Αξίζει να τονιστεί ότι η τράπεζα υποχρεωτικά προχωράει σε αύξηση κεφαλαίου 1,26 δις ευρώ και όπως αναφέρθηκε θα εξαγοραστούν οι προνομιούχες μετοχές. Μετά την αύξηση ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 12,5%.



Άρα θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη αναπροσαρμογή της ονομαστικής αξίας της τράπεζας ώστε η τιμή της αύξησης να φέρει discount τουλάχιστον 45% από τις τρέχουσες τιμές περίπου στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα καταστεί ο νέος μέτοχος της τράπεζας καθώς θα κληθεί να καλύψει πολύ μεγάλο μέρος της αύξησης κεφαλαίου.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 29 Απριλίου στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης. Λόγω της μετοχικής σύνθεσης Δημόσιο 75,18% και ΔΕΚΑ 2,13% οι αποφάσεις θα παρθούν άμεσα λόγω της απαραίτητης απαρτίας.
Όμως τι έδειξαν τα αποτελέσματα;
Τα καθαρά έσοδα εκ τόκων βελτιώθηκαν όπως σε όλες τις τράπεζες λόγω ομολόγων και αναχρηματοδοτήσεων δανείων αφού τα επιτόκια αυξήθηκαν σημαντικά.
Οι ζημίες από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο 193 εκατ από futures ομολόγων 53 εκατ, από ΑΤΕ Romania 12 ekat από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο 57,5 εκατ.
Οι προβλέψεις έφθασαν σε επίπεδα ρκόρ στην 2ετία στα 1,4 δις ευρώ ενώ το 2010 διαμορφώθηκαν στα 604 εκατ μαζί με τις απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων.
Η τράπεζα έχει δανεισθεί από την ΕΚΤ 8,3 δις ευρώ από 4,5 δις ευρώ το 2009. Από το ελληνικό δημόσιο έχει πάρει 6,1 δις ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων στα 4,6 δις ευρώ. Τα HTM 3,4 δις, το trading 0,1 δις και το AFS 1,1 δις ευρώ.
Η τράπεζα είναι προφανές ότι βαίνει συρρικνούμενη.
Τα δάνεια θα μειωθούν τουλάχιστον 3 δις ευρώ καθώς σταματάει την χρηματοδότηση σε ΕΛΓΑ, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ.
Οι καταθέσεις συνεχίζουν να μειώνονται ενώ η πώληση περιουσιακών στοιχείων θα συμβάλλει στην μείωση του ενεργητικού.
Η ΑΤΕ θα καταστεί μικρότερη τράπεζα.
Οι αναφορές ότι θα μετεξελιχθεί σε τράπεζα που θα χρηματοδοτεί την πράσινη οικονομία είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
Από τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, ο νέος προσανατολισμός της τράπεζας και το ασαφές σχέδιο αναδιάρθρωσης γεννούν πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο η τράπεζα μπορεί να καταστεί εκ νέου ανταγωνιστική…

Posted by Blogger on 11:07 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response