|

Τα κριτήρια για τα νέα στρες τεστ των τραπεζών


Μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 0,5%, υποχώρηση των ευρωπαϊκών μετοχών κατά 15%, αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και σημαντική επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά ακινήτων προβλέπει το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, βάσει του οποίου θα ελεγχθούν οι αντοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών.

Η νέα άσκηση προσομοίωσης δεν θα δοκιμάσει μόνο τις αντοχές των τραπεζών αλλά και την αξιοπιστία της νέας ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής, της European Banking Authority (EBA). Αναλυτές ήδη διατυπώνουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της νέας άσκησης, υπογραμμίζοντας ότι και αυτή τη φορά θα είναι ήπια με σκοπό περισσότερο να καθησυχάσει παρά να δοκιμάσει πραγματικά τις αντοχές των τραπεζών.

Από την πλευρά της ΕΒΑ, η πρόεδρος κ. Αντρέα Ενρία, υπογράμμισε ότι τα φετινά τεστ αντοχής θα είναι πολύ πιο αυστηρά έναντι των προηγούμενων, καθώς η αξιοπιστία της νέας τραπεζικής αρχής εξαρτάται εν μέρει από την επιτυχημένη έκβασή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση προσομοίωσης που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο είχε δεχθεί έντονη κριτική. Από τις 91 τράπεζες που μετείχαν μόνο 5 είχαν αποτύχει, ενώ μεταξύ των τραπεζών που πέρασαν το τεστ ήταν και ιρλανδικές τράπεζες, οι οποίες λίγους μήνες μετά βρέθηκαν αντιμέτωπες με το φάσμα της κατάρρευσης.

Στην άσκηση αυτή συμμετείχαν έξι εγχώριες τράπεζες -Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, ΑΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο- και απέτυχε η ΑΤΕ Bank, ενώ ακριβώς στο αποδεκτό όριο ήταν το αποτέλεσμα της Τράπεζας Πειραιώς. Οι Εθνική και Πειραιώς πρόσφατα ολοκλήρωσαν αυξήσεις κεφαλαίου, ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους βάση.

Την προηγούμενη εβδομάδα η EBA απέστειλε τη μεθοδολογία και τις τεχνικές παραμέτρους της άσκησης στις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών. Η νέα ευρωπαϊκή αρχή θα προωθήσει τη μεθοδολογία σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες που θα λάβουν μέρος στην άσκηση.

Θα ακολουθήσει περίοδος διαβούλευσης λίγων ημερών, μεταξύ των εμπορικών τραπεζών και της EBA, ενώ οι βασικές μακροοικονομικές παραδοχές που θα εφαρμοστούν στην άσκηση, μαζί με τον κατάλογο των τραπεζών που θα «τρέξουν» το stress test θα δημοσιοποιηθούν στις 18 Μαρτίου. Η ακριβής μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί ανά χώρα θα καθοριστεί τον Απρίλιο σε συνεργασία με τις αρχές της κάθε χώρας.

Πέραν του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου θα υπάρχουν εξειδικευμένα κριτήρια για την κάθε χώρα σε ό, τι αφορά την ένταση και τις επιπτώσεις μιας κρίσης στην αγορά ακινήτων, ανόδου των επιτοκίων αλλά και του ύψους του δημόσιου χρέους.

Η ενσωμάτωση κριτηρίων για το δημόσιο χρέος και τις συνθήκες ρευστότητας θα αποτελέσουν μεγάλη πρόκληση για τις εγχώριες τράπεζες. Τα τελικά αποτελέσματα του stress test θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο.

Posted by Blogger on 10:12 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response