|

Citi: επιφυλακτική για ελληνικές τράπεζες


Επιφυλακτική παραμένει η Cirigroup για τις ελληνικές τράπεζες, σε ανάλυσή της για τις τραπεζικές τάσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία το χειμώνα του 2011 (ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου).

Όπως επισημαίνει ο οίκος, διατηρεί τις επιφυλάξεις του για όλες τις ελληνικές τράπεζες καθώς δεν έχει ορατότητα για τις πηγές μελλοντικής ανάπτυξης στον κλάδο.

Εκτός αυτού, η υψηλή έκθεση στο κρατικό χρέος και η επιδείνωση των τάσεων στην ποιότητα των asset παραμένουν μεγάλες ανησυχίες. «Ενώ οι περισσότερες τράπεζες έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενίσχυσης του κεφαλαίου τους, πρέπει να γίνουν περισσότερα, κατά την άποψή μας».

Συνολικά αναμένει φτωχά αποτελέσματα στο δ΄ τρίμηνο, με εξαίρεση την Τράπεζα Κύπρου (σ.σ. η ανάλυση έχει ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου).

Οι μεικτές τάσεις στα έσοδα και η επιδείνωση του asset quality στην Ελλάδα, πιθανότατα θα έχουν ως αποτέλεσμα τριμηνιαίες ζημιές για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες.

Από την αρχή του έτους οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα έχουν υπεραποδώσει του δείκτη κατά 16%, του ευρωπαϊκού κλάδου κατά 7% και του ισπανικού κατά 3%.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο σημαντικό rerating, καθώς οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι απουσία εναλλακτικών πηγών ανάπτυξης, τα κέρδη των περισσοτέρων ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν υπό πίεση στα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Citigroup αναμένει ότι η πορεία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, θα επηρεαστεί σημαντικά από τις όποιες ειδήσεις για εξαγορές ή συγχωνεύσεις. Σε ό,τι αφορά στις κυπριακές τράπεζες, εκτιμά ότι έχουν διεθνή (ρωσικό) προσανατολισμό.

Όπως τονίζει δε, μετά από ένα μήνα υποχώρησης, τα ελληνικά spreads αρχίζουν να διευρύνονται ξανά. Οι δημοσιονομικές, μακροοικονομικές και πολιτικές εξελίξεις θα συνεχίσουν να παρατηρούνται στενά, ιδιαίτερα οι δύο συναντήσεις της ΕΕ το Μάιο.

Posted by Blogger on 11:44 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response