|

Trichet: Παραμένει 'δανειστής έσχατης λύσης' για τους καταχρεωμένους


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνήθηκαν να απαλλάξουν τον Jean Claude Trichet από το ρόλο του «αγοραστή έσχατης λύσης» για τα ομόλογα των καταχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκλεισαν οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης στις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης European Financial Stability Facility (EFSF) θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα απευθείας από τις κυβερνήσεις. Δεν μπορεί όμως να αγοράσει ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές ή να χρηματοδοτήσει την επαναγορά ομολόγων από τις κυβερνήσεις.

Η απόφαση αυτή εντείνει τις διαφορές ανάμεσα στον Trichet και τους εκλεγμένους αξιωματούχους, εκτιμά το Bloomberg. Ο Trichet, που ζητά την αυστηρότερη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, είχε πει στις 3 Μαρτίου ότι οι προτάσεις που εξετάζονταν τότε δεν είναι το ποσοτικό άλμα που απαιτεί η κατάσταση.

Ο Trichet, ο οποίος ήθελε να μεταφέρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά που εφαρμόζει εδώ και λίγους μήνες η ΕΚΤ στο EFSF, δεν έκρυψε ότι δεν είναι ενθουσιασμένος με το περιεχόμενο της συμφωνίας, η οποία μένει να εγκριθεί και επίσημα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 24-25ης Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στις προβλέψεις της συμφωνίας είναι η μείωση των επιτοκίων και η διεύρυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων διάσωσης καθώς και η ενίσχυση του EFSF ώστε να μπορεί να δανείσει το σύνολο των κεφαλαίων του, που ανέρχονται στα 440 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο Trichet, πρόκειται για κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης επιμένει εδώ και μήνες ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ποντάρουν στο φθηνό δανεισμό από την ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει έως τώρα κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 77 δισ. ευρώ, για να στηρίξει την περιφέρεια.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Για αυτό έχω πει ότι οι λειτουργίες του EFSF θα πρέπει να βελτιωθούν ποσοτικά και ποιοτικά. Η πιθανότητα να αγοράζει το EFSF κρατικά ομόλογα είναι μέρος αυτού του σκεπτικού», είχε πει ο Trichet στις 14 Φεβρουαρίου.

Όμως, η πρόταση του Trichet προσέκρουσε στις αντιδράσεις της Ολλανδίας, της Αυστρίας και κυρίως της Γερμανίας, έστω και εάν είχε τη στήριξη της Γαλλίας.

Posted by Blogger on 12:48 μ.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response