Πιέσεις στις τράπεζες "συμπαρασύρουν" τον Γενικό Δείκτη
Απομακρύνεται από τις 1.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., μετά από δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και με τις τράπεζες να κινούνται την Πέμπτη σε έντονα πτωτικό τέμπο.
Για τη σημερινή εικόνα είχε ήδη προϊδεάσει η χθεσινή έντονη μεταβλητότητα, σχολιάζουν αναλυτές, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στην εξέλιξη του συναλλακτικού όγκου, που σήμερα εμφανίζεται ηπιότερος σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.
«Δεν ήταν ό,τι καλύτερο για την άμεση συνέχιση της ανοδικής κίνησης το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, στο οποίο διαφάνηκαν εκτός από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών εκτεταμένες διανομές τίτλων στον τραπεζικό κλάδο» σχολιάζει σήμερα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.
«Το πτωτικό γύρισμα των ξένων αγορών αναμένεται να απόθερμάνει το αγοραστικό ενδιαφέρον περιορίζοντας την κινητικότητα των περισσότερων τίτλων» προσθέτει η χρηματιστηριακή, εκτιμώντας ότι «ενδεχομένως η περιοχή των 1.365 μονάδων να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες απορρόφησης της προσφοράς για σήμερα, καθώς ήδη ένα μέρος της προσφοράς έχει εκτονωθεί κατά την τελευταία ώρα των χθεσινών συναλλαγών».
«Κομβικής σημασίας» χαρακτηρίζει η Πήγασος την εικόνα των συναλλακτικών όγκων «καθώς σταθεροποιητικές τάσεις με μικρό όγκο συναλλαγών θα αποτελέσουν ενθαρρυντικό στοιχείο για την συνέχεια. Από την άλλη πλευρά ένα κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας θα επαναφέρει την επιφυλακτικότητα και την νευρικότητα σε μεγαλύτερο πλήθος μετοχών. Οι ήπιες διορθωτικές τάσεις για σήμερα αποτελούν βασικό ζητούμενο για τις επόμενες συνεδριάσεις ανεξαρτήτως κλίματος στο εξωτερικό».
Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.368,04 μονάδες με απώλειες 1,45%, κινούμενος σε εύρος διακύμανσης 24 περίπου μονάδων, έχοντας βρεθεί νωρίτερα να υποχωρεί έως και 1,48%.
Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 10,6 εκατ. τεμαχίων αξίας 30,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 88 μετοχές διαπραγματεύονται με απώλειες, 36 ενισχύονται και 110 διατηρούνται αμετάβλητες.
Σε ποσοστό 1,99% υποχωρεί ο δείκτης των τραπεζών στις 1.000,72 μονάδες, περιορίζοντας απώλειες έως και 2,56% νωρίτερα, με μοναδικό τίτλο σε θετικό έδαφος την ΑΤΕ Βank που ενισχύεται 1,89% στα 0,54 ευρώ. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι Attica Bank και Proton Bank υποχωρώντας άνω του 3%, όπως και η ΕΤΕ που διαπραγματεύεται στα 4,84 ευρώ και υποχωρεί πλέον στην τρίτη θέση σε όρους κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α., πίσω από την Coca-Cola 3E και τον ΟΠΑΠ.