|

Α. Σαμαράς: Επανεκκίνηση ναι, συναίνεση όχι


Έκλεισε κάθε χαραμάδα εθνικής συνεννόησης ο πρόεδρος της Ν. Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, την Πέμπτη στο Ζάππειο, αρνούμενος να συναινέσει με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της Ν. Δ. – το αποκαλούμενο και Ζάππειο ΙΙ - ξεκαθάρισε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική.

«Να συναινέσω σε τι; Σε αυτό που διαφωνώ; Σε αυτό που διαλύει τη χώρα μου; Να συναινέσω σε αυτό που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη ύφεση από το Β' παγκόσμιο πόλεμο; Συναίνεση στο λάθος, στο νεφελώδες; Είναι επιπολαιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Στη συνέχεια έριξε το γάντι στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η οικονομική πρόταση που κατέθεσε είναι ουσιαστικά η βάση για εθνική συναίνεση. «Μόνο ολόκληρη αποδίδει και όχι αποσπασματικά. Δεν είναι κουρελού», είπε και συμπλήρωσε, εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων: «Αυτή είναι η βάση συναίνεσης και όχι η διαιώνιση του λάθους. Ενότητα στο λάθος απαγορεύεται. Θα ήταν συνενοχή».

Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της αντιμνημονιακής του ρητορικής όλο το προηγούμενο διάστημα και προέταξε την πολιτική της επανεκκίνησης με βάσει τις γαλάζιες προτάσεις και μίλησε για συμβόλαιο αξιοπρέπειας με τον ελληνικό λαό.

Ο πρόεδρος της Ν. Δ. χαρακτηρίζοντας μικροπολιτικούς εκβιασμούς τα όσα διαρρέονται περί πρόωρων εκλογών, ανέφερε ότι είναι καλοδεχούμενες, αλλά διερωτήθηκε, με ειρωνικό ύφος: «Είναι σίγουροι, ότι τις θέλουν; Γιατί, όπως λένε στο χωριό μου: Πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να έρθει το Πάσχα».

«Θα βραχούμε…»

Σε βάθος τριετίας βλέπει φως στο τούνελ ο κ. Σαμαράς και πλέον δεσμεύεται ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια, ενώ παράλληλα υπόσχεται ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου.

«Τα πράγματα δυστυχώς άλλαξαν, από πέρυσι. Η κρίση βάθαινε», είπε χαρακτηριστικά και η περίφημη εξαγγελία του Ιουλίου 2010 – στο Ζάππειο Ι - για το μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες, τέθηκε με προεδρική βούλα στο… «χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Πλέον με βάσει τα νέα οικονομικά δεδομένα, ο κ. Σαμαράς προβλέπει σε τέσσερα χρόνια, μετά την εφαρμογή των «γαλάζιων» προτάσεων, ότι θα υπάρξουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. «Εκεί που μας έφθασε το ΠαΣοΚ, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς με μια ομιλία, που είχε έντονο προεκλογικό χρώμα, αφού επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΠαΣοΚ, προέταξε το σύνθημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες σε χαμηλοσυνταξιούχους.

«Δεν υποστηρίζω ότι θα βγούμε από την κρίση, χωρίς να βραχούμε. Σας το υπόσχομαι, όμως ότι θα βγούμε. Θα περάσουμε απέναντι. Και θα γίνουμε καλύτεροι…», υποστήριξε και ανέφερε ότι θα αποδείξουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς επιστροφή στην εξαρτημένη ευημερία.

Οι «γαλάζιες» προτάσεις

Ο πρόεδρος της Ν. Δ. – απόντος του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, μιλώντας για ένα σχέδιο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας με δημιουργικό σοκ, παρέθεσε ένα συνολικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση, από το οποίο ξεχωρίζει, μεταξύ των άλλων, και η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Posted by Blogger on 1:54 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response