Στα 444 εκατ. ευρώ η κερδοφορία του α' τριμήνου
Ένα αμυδρό φως αισιοδοξίας εν μέσω βαθιάς ύφεσης βλέπουν οι εισηγμένες εταιρείες: στο α΄ τρίμηνο του έτους, αυξήθηκαν οι κερδοφόρες και μειώθηκαν οι ζημιογόνες, ενώ οι εξαγωγικές εταιρείες και οι μεγάλοι όμιλοι σε γενικές γραμμές παρουσίασαν ενισχυμένα μεγέθη.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τα οποία επεξεργάστηκε ο υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής Μάνος Χατζηδάκης, τα κέρδη μετά φόρων σημείωσαν αύξηση κατά 7,9% και διαμορφώθηκαν στα 444,454 εκατ. ευρώ, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 1,6% (στα 18,944 δισ. ευρώ), ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 16,2%.
Βέβαια ένας λόγος που παρατηρείται κλείσιμο της ψαλίδας είναι ότι δεν δημοσίευσαν αποτελέσματα «παραδοσιακά» ζημιογόνοι οργανισμοί (Πετζετάκις, Cardico, Alter, Κλωνατέξ, UnitedTextiles, Ατλάντικ, Ασπίς Πρόνοια, Μεσοχωρίτης κ.ά.) που αποτελούν το 3% με 4% του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών.
Η πλειοψηφία των εισηγμένων εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση, καθώς οι περισσότερες είναι ζημιογόνες. Ειδικότερα, από τις 137 ζημιογόνες εταιρείες, 60 αύξησαν τις ζημίες, 38 τις μείωσαν, ενώ 39 έχασαν την περυσινή κερδοφορία.
Από τις 111 κερδοφόρες εταιρείες, 41 αύξησαν τα κέρδη, 54 τα μείωσαν ενώ 16 επέστρεψαν σε θετικό πρόσημο έναντι του περυσινού τριμήνου. Τα μεγέθη του α΄ τριμήνου επηρεάστηκαν από την ύφεση και το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω πετρελαίου, που περιόρισαν τα κέρδη ή αύξησαν τις ζημιές στο λιανικό εμπόριο.
Επιπλέον, τα μεγέθη επηρεάστηκαν από τη μερική μετάθεση της πασχαλινής περιόδου. Από την άλλη πλευρά, οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές βελτίωσαν τα περιθώρια της τελικής γραμμής, ενώ η ευνοϊκή συγκυρία τιμών στα μέταλλα και το πετρέλαιο βελτίωσε τα περιθώρια κέρδους λόγω υψηλών αποθεμάτων.
Κλάδοι in και out
Καλά πήγαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους οι κλάδοι που σχετίζονται με τις εξαγωγές· αντίθετα οι κλάδοι που αφορούν στην κατανάλωση όπως το λιανικό εμπόριο, το αυτοκίνητο, η εστίαση, η ψυχαγωγία κ.λπ. συνέχισαν να επηρεάζονται από τη βαθιά ύφεση.
Τη μεγαλύτερη αύξηση δραστηριότητας σημείωσαν οι εξής κλάδοι: Διαφήμιση, Ζωοτροφές, Διυλιστήρια, Καλώδια, Μηχανήματα και Εξοπλισμός, Βασικά Μέταλλα, Πληροφορική, Χημικά-Πλαστικά, Μεταλλικά Προϊόντα, Ιχθυοτροφεία. Μεγαλύτερη μείωση δραστηριότητας σημειώνουν οι κλάδοι: Βιομηχανία Επίπλων, Εμπόριο-Συντήρηση Οχημάτων, ΤηλεόρασηΨυχαγωγία, Εκδόσεις-Εκτυπώσεις, Εστιατόρια, Υπηρεσίες Υγείας, Προϊόντα Ξύλου, Logistics, Τυχερά Παιχνίδια, Είδη Λύσεις Πληροφορικής.
Τη μεγαλύτερη αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας σημείωσαν οι εξής κλάδοι: Τρόφιμα, Καλώδια, Εταιρείες Ακίνητης Περιουσίας, Γεωργία-Κτηνοτροφία, Βασικά Μέταλλα, Διυλιστήρια, Ύδρευση, Μηχανήματα και Είδη Εξοπλισμού, Πληροφορική. Από την άλλη πλευρά τη μεγαλύτερη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας σημείωσαν οι εξής κλάδοι: Εμπόριο-Συντήρηση Οχημάτων, Είδη Ενδυμασίας, Υπηρεσίες Υγείας, Μεταλλικά Προϊόντα, Χονδρικό Εμπόριο, Logistics, Τηλεόραση-Ψυχαγωγία, Κατασκευές, Ηλεκτρική Ενέργεια και Προϊόντα Χάρτου.
Οι πρωταγωνιστές
Οι εταιρείες με εξωστρέφεια και ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους ήταν αυτές που διατήρησαν τα καλά περυσινά μεγέθη τους και στο α΄ τρίμηνο.
Για τις εταιρείες Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, ΟΛΘ, ΕΛΒΑΛ, ΕΥΔΑΠ, Μotor Οil, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Καρέλιας το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αποτελεί συνέχεια της καλής περυσινής χρήσης. Σε αυτές τις εταιρείες σε επίπεδο μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν προστεθεί το Ταχ. Ταμιευτήριο, ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η ΧΑΛΚΟΡ, η Autohellas και ο Νηρέας. Από τις μικρότερου μεγέθους εταιρείες ικανοποιητικά μεγέθη εμφάνισαν οι Πλαίσιο, Mermeren, Elton, Καραμολέγκος, Eurodrip, Ικτίνος, Κυριακίδης, Λούλης ΜLS Πληροφορική και Revoil. Για ένα ακόμα τρίμηνο με ζημιές έκλεισαν την περίοδο αναφοράς οι Εμπορική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, MIG, Nutriart, Intracom, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, Forthnet, ο κλάδος μεταφορών -αν και οι συνολικές ζημιές μειώθηκαν-, καθώς και όλος ο κλάδος των εκδόσεων, των ΜΜΕ και της Κλωστοϋφαντουργίας.
Οι τράπεζες
Τα αποτελέσματα των τραπεζών κινήθηκαν για ένα ακόμα τρίμηνο με βάση την αρχή της συντηρητικότητας. Ενόψει των επερχόμενων stresstests, το βάρος δόθηκε στην κεφαλαιακή επάρκεια, την απομόχλευση και την αύξηση της ρευστότητας ενώ «βοήθειες» δόθηκαν και από έκτακτους παράγοντες όπως η πώληση θυγατρικών (Eurobank, MarfinPopular) και τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις (Alpha Βank και Ταχ. Ταμιευτήριο).
Τα έσοδα από τόκους παρουσιάζουν οριακή υποχώρηση κατά 1,2% κυρίως λόγω αύξησης του κόστους των καταθέσεων και μείωσης της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Η πιστωτική επιβράδυνση του α΄ τριμήνου μεταφράστηκε σε λιγότερες προμήθειες για τον κλάδο κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, οριακά ωστόσο μειωμένες σε σχέση με το δ’ τρίμηνο.
Για άλλο ένα τρίμηνο παρατηρούνται ανισότητες στα μεγέθη που αφορούν το βαθμό των δανείων που θεωρήθηκαν επισφαλή με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις σε επίπεδο προβλέψεων. Ωστόσο ενθαρρυντική ένδειξη είναι η σταθεροποίησή τους σε απόλυτους αριθμούς καθώς από το τέταρτο τρίμηνο του 2010 εμφανίζονται μειωμένα κατά 10% κυρίως λόγω της υποχώρησης του ρυθμού απομειώσεων από την Εμπορική και την Γενική Τράπεζα, οι οποίες κατέγραφαν και τα υψηλότερα ποσοστά διαγραφών στο χαρτοφυλάκιό τους.
Το λειτουργικό κόστος συνέχισε την πτωτική τάση των τελευταίων τριμήνων (-1,19%), βελτιώνοντας την τελική επίδοση καθώς τα λειτουργικά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα σε επίπεδο έτους (+5,7%) και σε επίπεδο διαδοχικού τριμήνου.