|

Χ.Α. Στο επίκεντρο oι τράπεζες


Παρά την ανοδική εκκίνηση των συναλλαγών της Τετάρτης, στον «απόηχο» του χθεσινού εντυπωσιακού ημερήσιου ράλι, το κλείσιμο της συνεδρίασης υπήρξε διορθωτικό.

Το εύρος διακύμανσης του τραπεζικού δείκτη ξεπέρασε το 6%, ενώ υψηλή μεταβλητότητα αναμένουν και για το επόμενο διάστημα αναλυτές της αγοράς, έως ότου δοθούν οριστικές «απαντήσεις» στα ζητήματα που αφορούν το ελληνικό χρέος και γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

«Αυτή τη στιγμή πολύ πιθανό είναι το σενάριο της έντονης μεταβλητότητας κυρίως για τις τράπεζες μέχρι να έχουμε κάτι οριστικό για το ελληνικό ζήτημα» σχολίασε σήμερα η Merit Securities, «μετά από τέσσερις εβδομάδες συνεχόμενης πτώσης».

«Η βραχυπρόθεσμη τάση πιθανότατα θα καθορίζεται και από το κλίμα που διαμορφώνουν κάθε φορά οι θετικές ή αρνητικές δηλώσεις αξιωματούχων» προσθέτει η χρηματιστηριακή, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν «σοβαρές πιθανότητες ο Ιούνιος να είναι ένας πολύ καλύτερος μήνας από το Μάιο που έκλεισε με απώλειες 8,7% και με 15 από τις 21 συνεδριάσεις του να έχουν αρνητικό πρόσημο, φτάνει όμως να παρθούν και σημαντικές αποφάσεις».

«Τα εταιρικά αποτελέσματα που ολοκληρώθηκαν χθες άφησαν μια γλυκόπικρη γεύση και δεν μπορούν να διαμορφώσουν την τάση στην αγορά» αναφέρει η Merit. «Στα θετικά των αποτελεσμάτων καταγράφουμε την οριακή αύξηση του τζίρου που οφείλεται κυρίως στις εταιρείες πετρελαίου αλλά και τη σταθερότητα των πωλήσεων ορισμένων εξαγωγικών εταιρειών, ενώ τα σημάδια της εγχώριας ύφεσης είναι ορατά σε πολλούς κλάδους. Παράλληλα, η αύξηση των καθαρών κερδών κατά 8% μπορεί να θεωρηθεί ‘μαγική εικόνα’ αφού οφείλεται α) σε έκτακτα κέρδη από ανατίμηση των αποθεμάτων για την ΕΛΠΕ και τη Motor Oil β) σε έκτακτα κέρδη ορισμένων τραπεζών γ) στο γεγονός ότι στο Α τρίμηνο του 2010 οι τράπεζες είχαν συμπεριλάβει την έκτακτη εισφορά κάτι που δεν έγινε φέτος και δ) στη μείωση της φορολογίας στο 20%. Παρά την επιστροφή σε κερδοφορία πολλών εταιρειών οι ζημιογόνες υπερτερούν των κερδοφόρων σε αναλογία 55%-45%».

Είναι «δύσκολο να αποφανθούμε για το αν άλλαξε η τάση, καθώς τα πάντα όσον αφορά το χρέος της χώρας είναι υπό διαπραγμάτευση» σχολίαζε και η Marfin Analysis. «Από την άλλη πλευρά, κάποιας μορφής ήπια συναίνεση της αντιπολίτευσης και η εξασφάλιση της 5ης δόσης φαίνεται να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση» προσέθεσε η χρηματιστηριακή αναμένοντας ότι ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο προσκήνιο.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,49% στις 1.289,99 μονάδες, μετά από διακύμανση 46 μονάδων ή 3,52%. Την Τετάρτη διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 35,85 εκατ. τεμαχίων, αξίας 127,04 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 76 μετοχές υποχώρησαν, 55 έκλεισαν με κέρδη και 150 παρέμειναν αμετάβλητες.

Εντονότερη η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη, που έφτασε σε εύρος τις 60 μονάδες περίπου (6,21%), πριν τελικά ολοκληρώσει στις 955,29 μονάδες με απώλειες 1,97%.

Στο ταμπλό του FTSE20 ξεχώρισαν τα κέρδη των MIG και ΔΕΗ σε ποσοστό 3,57% και 3,17%, στα 0,58 και 9,50 ευρώ αντίστοιχα. Ενισχυμένη 1,94% στα 2,63 ευρώ έκλεισε η Ελλάκτωρ, ακολούθησαν οι μετοχές των Marfin Popular Bank και ΟΤΕ με κέρδη 1,59% και 1,13%, ενώ με άνοδο 0,99% έκλεισε η Τρ. Πειραιώς στα 1,02 ευρώ.

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι τίτλοι των Τρ. Κύπρου και ΟΠΑΠ με πτώση 5,65% και 4,31% στα 2,17 και 12,20 ευρώ, ενώ με απώλειες 3,31% και 2,83% ακολούθησαν οι Coca-Cola 3E και Eurobank. Η ΕΤΕ έκλεισε στα 4,80 ευρώ με απώλειες 2,04%, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 4,77 ευρώ και παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη έως τα 5,18 ευρώ (+5,71%).

Σε 1,89% και 1,27% διαμορφώθηκαν οι απώλειες των Motor Oil και Alpha Bank, ενώ σε ποσοστό μικρότερο του 1% υποχώρησαν οι τίτλοι των Τιτάν, Βιοχάλκο, Τ.Τ.. ΕΛΠΕ, Jumbo και Μυτιληναίος.

Posted by Blogger on 8:36 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response