|

Αναδιάρθρωση αρχές του 2012, απαιτείται haircut άνω του 70%


Η αντίστροφη μέτρηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει αρχίσει, δηλώνει τώρα η Barclays Capital, ένας οίκος που τον τελευταίο χρόνο επέμενε ότι είναι νωρίς για να ανοίξει το κεφάλαιο αυτό.

Ως αποτέλεσμα της αδύναμης ανάπτυξης και των σημαντικών δημοσιονομικών αποκλίσεων, η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο όπου το χρέος της κρίνεται μη βιώσιμο, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του οίκου.

Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η διαδικασία θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι πιστεύει ο κόσμος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, οι ευρωπαϊκές αρχές θα επιχειρήσουν να αποφύγουν την αναδιάρθρωση μέσα στο 2011, αλλά θα κινηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Το κεντρικό σενάριο της Barclays αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μία συνολική προσαρμογή του πρωτογενούς ισοζυγίου της τάξης του 7,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2011-2015. Για να επιτύχει τη φερεγγυότητα (δηλαδή χρέος στο 60% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα), απαιτείται προσαρμογή 13%. Για αυτό και η διαδικασία της προσαρμογής θα πρέπει να συνδυαστεί με την αποτελεσματική μείωση του χρέους.

Έτσι, η Barclays υπολογίζει ότι με την επιμήκυνση των δανείων διάσωσης κατά 10 χρόνια και τη μείωση των επιτοκίων στο 4,5% από 7%, η ελάφρυνση που προκύπτει από τα δάνεια της διάσωσης είναι της τάξης του 9% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, τα ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών (η Barclays συμπεριλαμβάνει σε αυτά και τα έντοκα γραμμάτια, αν και συνήθως αυτά δεν περιλαμβάνονται στις αναδιαρθρώσεις χρεών) θα πρέπει να διαγραφούν κατά τα δύο τρίτα, προκειμένου η χώρα να θεωρηθεί αναμφίβολα φερέγγυα. Ουσιαστικά, οι ιδιώτες επενδυτές θα πάρουν πίσω μόλις 25-28 σεντς στο ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο οίκος «βλέπει» haircut άνω του 70%.

Για τα ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια διακράτησης έως τη λήξη των τραπεζών, επιλογές που δίνουν επιμήκυνση της ωρίμανσης και χαμηλότερα κουπόνια αλλά όχι haircut στην ονομαστική αξία ενδέχεται να προτιμηθούν, σημειώνει ο οίκος.

Posted by Blogger on 10:49 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response