|

Ομόλογα και ιδιώτες πιστωτές


Στη μαζικότητα της συμμετοχής των τραπεζών στο σχέδιο εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων εστιάζεται η αγωνία της κυβέρνησης, καθώς σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη και κρίσιμη σύσκεψη εργασίας, με τη συμμετοχή κλιμακίου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και στελεχών ελληνικών και ξένων τραπεζών, κατόχων ελληνικών ομολόγων.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται στα γραφεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ΟΔΔΗΧ , που θα έχει και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς, ενώ χθες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στον ορισμό συν-αναδόχων για την εφαρμογή του PSI. Ειδικότερα όρισε την BNP-Paribas, την Deutsche Bank και την HSBC ως συν-αναδόχους για την εφαρμογή του PSI, δηλαδή την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, συμφωνία επανεπένδυσης σε ελληνικά ομόλογα και πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

Ακόμα το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε τον ορισμό του δικηγορικού γραφείου Gottlieb Steen & Hamilton LLP ως διεθνούς νομικού συμβούλου και της Lazard Freres ως οικονομικού συμβούλου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε σχέση με την εφαρμογή του PSI.

Το θέμα απασχόλησε εξάλλου και τη σύσκεψη που είχαν χθες, για τον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, αλλά και τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανο, υπό το πρίσμα των αντοχών των ελληνικών τραπεζών στη συμμετοχή τους στο σχέδιο ανταλλαγής των ομολόγων.

Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών στη διαδικασία υλοποίησης της ανταλλαγής των ομολόγων, είναι δύο. Ο πρώτος η αυξημένη συμμετοχή ελληνικών και κυρίως ξένων τραπεζών στο πρόγραμμα, δεδομένου ότι ο πήχης έχει τεθεί ψηλά σε 135 δισ. ευρώ.

Ο δεύτερος στόχος είναι η ταχύτητα ολοκλήρωσης της ανταλλαγής, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το διάστημα στο οποίο η Ελλάδα θα βρίσκεται σε «μερική χρεοκοπία».

Στη σύσκεψη στον ΟΔΔΗΧ αναμένεται να αποσαφηνιστούν αρκετά «σκοτεινά» σημεία του σχεδίου, σχετικά με τους όρους ανταλλαγής των ομολόγων, ενώ θα καταγραφεί και μια πρώτη επίσημη εκτίμηση για το ύψος των ομολόγων, που θα ενταχθούν στο PSI.

Το International Institute of Finance (IIF) εκτιμά πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα της εκούσιας ανταλλαγής με 30ετή ομόλογα θα φθάσει σε 135 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί το 90% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων, που βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια θεσμικών, λήξης μέχρι το 2020. Μέχρι τώρα η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (μεταξύ των οποίων και των ελληνικών τραπεζών) φτάνει σε 61 δισ. ευρώ και καλύπτει το 45% του στόχου.

Ενα τμήμα των ομολόγων θα αντικατασταθεί στο 100% της ονομαστικής τους αξίας (των ασφαλιστικών ταμείων) και για τα υπόλοιπα που κατέχουν οι τράπεζες, η ανταλλαγή θα γίνει με «κούρεμα» 20-21%, που θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 13,5% δισ. ευρώ. Εντονες θα είναι οι διεργασίες για το επιτόκιο των νέων ομολόγων, καθώς οι τράπεζες θα πιέσουν να είναι υψηλό, ώστε να καλύψουν μέρος της απώλειας από το «hair cut».

Κρίσιμο θέμα επίσης είναι ο χρόνος ανταλλαγής των ομολόγων, αφού η απόφαση προβλέπει μια «ανοιχτή διαδικασία» μέχρι το 2020 (θεωρητικά), αλλά διατυπώνονται τώρα ενστάσεις, ώστε να λήξει το θέμα εντός ευλόγου χρόνου. Επίσης στη συνάντηση θα εξεταστεί και το θέμα των επαναγορών ομολόγων, προ της λήξης τους και κυρίως το διαδικαστικό, αλλά και τις τιμές στις οποίες θα γίνει.

Οι ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες από την πλευρά τους «μετρούν» το κόστος συμμετοχής τους στο PSI, με δεδομένες τις πιέσεις που δέχονται τα χρηματοοικονομικά τους στοιχεία λόγω της γενικότερης πορείας της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΤΕ δεν θα συμμετάσχει, επειδή ήδη βρίσκεται σε πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξετάζεται η μετάθεση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, μετά την ιδιωτικοποίησή του.

Πάντως η Deutsche Bank σε ανάλυσή της εκτιμά ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, με «κούρεμα» 21%, είναι διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες αν το Core Tier 1 παραμείνει στο 7%, ωστόσο αν αυξηθεί στο 10% τότε οι τράπεζες, πλην της Εθνικής, θα χρειαστούν άλλα 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, η συνολική επίπτωση του «κουρέματος» 21%, έπειτα από φόρους, για την Alpha Bank θα ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ, για την Eurobank [EFGr.AT] σε 1,6 δισ. ευρώ, για την Πειραιώς σε 1,6 δισ. ευρώ, για την ΑΤΕ σε 1,5 δισ. ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου σε 0,4 δισ. ευρώ και για τη Marfin Popular σε 0,6 δισ. ευρώ.

Σύσκεψη

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, το PSI και οι συνέπειες στις ελληνικές τράπεζες, απασχόλησαν και τη χθεσινή σύσκεψη για την οικονομία, του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Β. Ράπανο.

Από τη συζήτηση προέκυψαν και αισιόδοξες εκτιμήσεις, από την πλευρά του συνήθως αυστηρού και συγκρατημένου διοικητή της ΤτΕ, που εκτίμησε ότι η οικονομία θα περάσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το 2012 με ρυθμό ελαφρά κάτω του 1% ενώ το 2013 θα υπερβεί το 2%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο. Ενημέρωσε επίσης ότι μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής καταγράφεται αύξηση των καταθέσεων. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι από την περασμένη Παρασκευή οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ.

Ενημέρωση για τις αποκρατικοποιήσεις ζητεί η Τρόικα

Αναλυτική ενημέρωση για την προεργασία, που έχει γίνει για το πρώτο κύμα των αποκρατικοποιήσεων θα ζητήσει αύριο το κλιμάκιο της τρόικας κατά τη συνάντηση που θα έχει με το προεδρείο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για την υλοποίηση των πρώτων εγχειρημάτων.

Το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων είναι ιδιαίτερα πιεστικό, δεδομένου ότι προβλέπει την υλοποίηση 23 αποκρατικοποιήσεων σε διάστημα πέντε μηνών μέχρι το τέλος του 2011, ενώ τα έσοδα που πρέπει να εισπραχθούν ανέρχονται μέχρι το Δεκέμβριο σε 5 δισ. ευρώ.

Στο Δ.Σ. του Ταμείου πρόεδρος είναι κ. Ι. Κουκιάδης, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Κ. Μητρόπουλος, εκτελεστικό μέλος ο κ. Α. Ταπραντζής, ο κ. Αντ. Βαρθολομαίος και η κ. Α. Ζωηρού. Αξιοσημείωτο είναι πως μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, ο Οργανισμός Αποκρατικοποιήσεων καλείται να υλοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, του ΟΠΑΠ (επέκταση σύμβασης και νέες άδειες παιγνιδιών), του ΟΛΘ και των Κρατικών Λαχείων, για την είσπραξη τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ χθες το κλιμάκιο της τρόικας έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η πορεία των φορολογικών εσόδων θα ανακάμψει θεαματικά στους επόμενους μήνες αρχής γενομένης από τον Αύγουστο, με την εφαρμογή των μέτρων του εφαρμοστικού νόμου, από τα οποία θα εξοικονομηθούν 6,5 δισ. ευρώ, για να καλυφθούν οι αποκλίσεις του πρώτου εξαμήνου.

Τα μέτρα στα οποία στηρίζεται η αύξηση των εσόδων είναι η αύξηση της παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών, οι έκτακτες εισφορές, οι αυξήσεις του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, των τελών κυκλοφορίας, του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης κ.λπ. Στο μέτωπο των δαπανών περικόπτονται περαιτέρω καταναλωτικά κονδύλια.

Απαιτείται υπέρβαση των στόχων

Το δεύτερο πακέτο στήριξης παρέχει ανάσα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε όχι μόνο για να πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος αλλά και να τους υπερβούμε.

Και μπορούμε σίγουρα να το κάνουμε καθώς αυτό θα βελτιώσει την ψυχολογία των αγορών, απέναντι στην Ελλάδα, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο κεντρικός τραπεζίτης υπογραμμίζει πως χρειάζεται χρόνος για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα προβλήματα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έκαναν ό,τι χρειάζεται η μπάλα είναι τώρα στο δικό μας γήπεδο και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά», πρόσθεσε.

Ο κ. Προβόπουλος εκτιμά ότι αν τηρήσουμε και εφαρμόσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής αυστηρά και με συνέπεια -που μπορούμε να το κάνουμε- θα βγούμε πιο γρήγορα στις αγορές καθώς θα βελτιωθεί η ψυχολογία.

Ερωτώμενος για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προβλέπει ότι θα παραμείνει πάνω από 2% τους επόμενους μήνες αλλά θα πέσει κάτω από το όριο αυτό προς το τέλος του 2011 και το 2012. «Αν έχουμε πληθωριστικές πιέσεις η ΕΚΤ θα αντιδράσει αναλόγως ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο δημοσιονομικό μέτωπο», υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Posted by Blogger on 8:38 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response