|

Eurobank: Εως το τέλος του έτους η πώληση της Tekfen στην Τουρκία


Ενδιαφέρον για εξαγορά έχει εκδηλωθεί για την τουρκική θυγατρική της Eurobank EFG, την Tekfen, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου Νικόλαου Καραμούζη στο Bloomberg.
Ειδικότερα, ο κ. Νικ. Καραμούζης τόνισε στο Bloomberg ότι μέχρι το τέλος τους έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση ποσοστού έως και 70% της τουρκικής Tekfen, η οποία αναμένεται να αποφέρει έσοδα ύψους τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Ο κ. Καραμούζης επισημαίνει ότι η πώληση του 70% της Tekfen θα προσθέσει περίπου 80 μονάδες βάσης στο δείκτη Tier 1 της Eurobank. Το σχεδιαζόμενο μετατρέψιμο ομόλογο ύψους 150 εκατ. ευρώ θα προσθέσει επιπλέον 30 μονάδες βάσης, ενώ άλλες γενικές προβλέψεις συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ θα προσθέσουν επιπλέον 50 μονάδες βάσης.
«Στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η ενδεχόμενη διάθεση του πλειοψηφικού μεριδίου της τουρκικής τράπεζας θα επιτρέψει την ανακατανομή πόρων για την ανάπτυξη και ενίσχυση των υφιστάμενων διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank EFG σε χώρες όπου κατέχει σημαντική παρουσία και παράλληλα θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή της θέση», είχε επισημάνει η διοίκηση μέσω ανακοίνωσης.
Στην ίδια ανακοίνωση, τονιζόταν ότι «μέσω της πρωτοβουλίας αυτής η Eurobank Tekfen, μία επικερδής και ταχέως αναπτυσσόμενη τράπεζα στην Τουρκία, θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές που παρουσιάζει η μεγάλη και ελκυστική τουρκική τραπεζική αγορά» και κατέληγε ότι η Eurobank EFG θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τυχόν νέες εξελίξεις, όταν κριθεί απαραίτητο.
Η Tekfen
Η Eurobank Tekfen ιδρύθηκε το 1989. Το 2007 η Eurobank EFG εξαγόρασε το 70% της τράπεζας, διατηρώντας παράλληλα μια επιτυχημένη στρατηγική συμμαχία με τον όμιλο Tekfen (διαθέτει περίπου το 30% της τράπεζας). Κατά το διάστημα από την εξαγορά της έως σήμερα, η Eurobank Tekfen έχει σχεδόν διπλασιάσει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, το οποίο ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το δίκτυο το οποίο αριθμεί 57 υποκαταστήματα και επιχειρηματικά κέντρα. Σήμερα, η Eurobank Tekfen αποτελεί μία αυτόνομη τράπεζα στην Τουρκία με έμφαση στην τραπεζική επιχειρήσεων.

Posted by Blogger on 10:25 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response