|

Εφεδρείες για PSI


Το Τ.Τ, τα εγχώρια Αμοιβαία Κεφάλαια, Ασιατικά funds και ίσως την ΕΚΤ σχεδιάζει να αξιοποιήσει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου η συμμετοχή στο PSI, να αυξηθεί άνω του 75% που είναι σήμερα.

Του Κ. Παπαγρηγόρη

Στη μάχη για την αύξηση της συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης του ελληνικού χρέους (PSI), σε επίπεδα υψηλότερα του 75% που είναι σήμερα, ρίχνεται τις επόμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο.

Το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας στα χέρια του, από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, την αναλυτική λίστα με όσους ιδιωτικούς φορείς (τράπεζικούς οργανισμούς, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα και τα ομόλογα που προσφέρουν, αναζητά πλέον τρόπους αύξησης της συμμετοχής, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Τραπεζικά στελέχη μιλώντας στο axiaplus.gr κάνουν λόγο για ενθαρρυντική συμμετοχή, την οποία εκτιμούν μεταξύ 70% και 80%, ενώ ήδη από την περασμένη Πέμπτη ξένα ΜΜΕ έκαναν λόγω για 75% περίπου.

Μιλώντας στο Reuters το απόγευμα της Παρασκευής, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου, δήλωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα για τη συμμετοχή στο PSI είναι θετικά, επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα ανακοινωθούν ποσοστά συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής το Σαββατοκύριακο ή την επόμενη εβδομάδα.

Στη μάχη Τ.Τ, Α/Κ, ασιατικά funds και ίσως ΕΚΤ

Στη μάχη προσέλκυσης κατόχων του ελληνικού χρέους, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ρίξει πλέον και τα Ελληνικά Αμοιβαία Κεφάλαια τα οποία αρχικά είχαν εξαιρεθεί της διαδικασίας, καθώς επίσης και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για το οποίο ο αρχικός σχεδιασμός - όπως και για την ATE Bank - προέβλεπε την μη συμμετοχή τους στο PSI.

Σημειώνεται ότι τα Ελληνικά Αμοιβαία Κεφάλαια διαθέτουν επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ το Τ.Τ. εμφανίζει στα χαρτοφυλάκια του κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τις δύο κρατικές τράπεζες το δημόσιο, ενόψει της ιδιωτικοποίησης τους, είχε αρχικά αποφασίσει να μην επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους με την εγγραφή ζημιών λόγω της απομείωσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων τους (haircut) και της συμμετοχής τους στο PSI, προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και κατ' επέκταση περισσότερα έσοδα για δημόσια ταμεία. Γιατί αν τελικά το Τ.Τ. συμμετάσχει στη διαδικασία, όπως αναμένεται τελικά ότι θα κάνει, θα υποστεί απώλειες ύψους 600 εκατ. ευρώ περίπου από την απομείωση των ανωτέρω ομολόγων, μειώνοντας δραστικά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και περίπου 3 δισ. ευρώ από ασιατικά funds τα οποία δήλωσαν συμμετοχή την Πέμπτη. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του Γενικού Λογιστηρίου θα βρεθούν στις ασιατικές πρωτεύουσες προκειμένου να πραγματοποιήσουν road shows όσον αφορά την εξέλιξη και τα οφέλη από την ανταλλαγή των ομολόγων.

Σημαντική βοήθεια θα μπορούσε να βρει η κυβέρνηση και από την ΕΚΤ, στην περίπτωση που η τελευταία έκανε γνωστό ότι δεν θα δέχεται τα παλαιά ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή φθηνής ρευστότητας, παροτρύνοντας έτσι τους κατόχους τους να τα ανταλλάξουν.

Ο κίνδυνος

Πρέπει πάντως να σημειωθούν και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, καθώς όπως επισημαίνεται από τραπεζικά στελέχη και αναλυτές, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα μπορούσαν -αν το ήθελαν- να χρησιμοποιήσουν την πιθανή μη επίτευξη του στόχου για ποσοστό συμμετοχής 90%, κατ' ελάχιστον, στο πρόγραμμα (PSI) ως πρόσχημα για να μην εγκρίνουν το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης προς τη χώρα.

Posted by Blogger on 10:36 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response