|

«Αντάρτικο» των ευρωπαϊκών τραπεζών


«Αντάρτικο» των ευρωπαϊκών τραπεζών
«Αντάρτικο» των ευρωπαϊκών τραπεζών διαπιστώνουν σε χθεσινό τους ρεπορτάζ οι «Financial Times» ενώπιον των σχεδίων επανακεφαλαιοποίησής τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης δηλώνουν ότι προτιμούν να πουλήσουν ενεργητικό, παρά να αντλήσουν «ακριβά» νέα κεφάλαια, όπως απαιτείται υποχρεωτικά από τους νέους συντελεστές κεφαλαιακής επάρκειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ένα «αντάρτικο» που απειλεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των δανείων προς την αναιμική οικονομία της ευρωζώνης.

Αυτή τη ριζοσπαστική προσέγγιση, που καθοδηγούν γαλλικές τράπεζες, όπως η BNP Paribas και η Societe Generale, μπορεί να την αντιγράψουν οι τράπεζες στην Ιταλία, στην Ισπανία και τη Γερμανία, δηλώνουν τραπεζίτες.

«Γιατί να αντλήσουμε κεφάλαια σε τόσο χαμηλά επίπεδα μετοχών;», δήλωσε ένας τραπεζίτης. Ο μέσος συντελεστής αποτίμησης των ευρωπαϊκών τραπεζών κινείται μόλις στο 60% της λογιστικής αξίας.

Ενας άλλος κορυφαίος τραπεζίτης ανέφερε: «Είναι θεμελιωδώς εσφαλμένο να αυξηθούν κεφάλαια αυτήν την περίοδο. Πρέπει να γίνει απομόχλευση».

Ομως, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η στρατηγική «συρρίκνωσης» των τραπεζών είναι πιθανόν να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη μεταξύ των πολιτικών και των ρυθμιστών Αρχών, αν καταλήξει σε λιγότερο δανεισμό προς τους πελάτες, διακυβεύοντας την ήδη εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης.

Προχθες, ο κ. Ζοζέ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το ευρύ πλαίσιο των υποχρεωτικών επανακεφαλαιοποιήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, απαιτώντας «προσωρινά υψηλότερο συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας», με περιορισμούς στα μερίσματα και στις πληρωμές μπόνους μέχρι την εξυγίανση.

Τραπεζίτες και οι σύμβουλοί τους δηλώνουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία προοπτική άντλησης νέων κεφαλαίων από τους επενδυτές. «Πιστεύω ότι κανένας δεν έχει πρόσβαση στις αγορές τώρα», δήλωσε κορυφαίος επενδυτικός τραπεζίτης της Ευρώπης. Οι επενδυτές φοβούνται να δεσμευθούν σε νέες ενέσεις κεφαλαίων, γνωρίζοντας ότι τα χρήματά τους μπορεί απλώς να απορροφηθούν από τις απομειώσεις κρατικών ομολόγων.

Ομως, με τη συρρίκνωση του ενεργητικού πολλές τράπεζες πιστεύουν ότι μπορούν να φθάσουν στους στόχους χωρίς να καταφύγουν σε κρατική ανακεφαλαιοποίηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η BNP και η SocGen έχουν τονίσει ότι σκοπεύουν να ξεφορτωθούν συνολικά 150 δισ. ευρώ σε ριψοκίνδυνα σταθμισμένα ενεργητικά. Μπορεί τώρα να πουληθούν κι άλλες επιχειρήσεις. Η ιταλική Unicredit και η γερμανική Commerzbank είναι πιθανόν να υποστούν τις μεγαλύτερες πιέσεις για απομόχλευση και πωλήσεις ενεργητικών, κατά τους τραπεζίτες.

Posted by Blogger on 11:30 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response