|

Οι τράπεζες θα παρακρατούν και θα αποδίδουν το ΦΠΑ στο δημόσιο



Απευθείας από τις τράπεζες θα εισπράττει το δημόσιο το ΦΠΑ για συναλλαγές των καταναλωτών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Πρόκειται για σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Η ηγεσία του υπουργείου είναι προβληματισμένη από το γεγονός ότι ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά η έκδοση αποδείξεων από τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες λόγω του λεγόμενου κινήματος των αποδείξεων και της ενίσχυσης του κλίματος φορολογικής συμμόρφωσης από τους αυξημένους ελέγχους του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας στην αγορά, η πορεία των εσόδων από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας δεν είναι ανάλογη.

Μάλιστα, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι μεγάλο μέρος των εσόδων από τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ κατά τέσσερις μονάδες «παρακρατήθηκε» από τις επιχειρήσεις και χρησιμοποιήθηκε ως κεφάλαιο κίνησης. ΄Οπως λένε χαρακτηριστικά «πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να περιμένουν τον προσωρινό έλεγχο της εφορίας και τον καταλογισμό του ΦΠΑ προκειμένου να τον εξοφλήσουν σε δόσεις».

Αντιμέτωπο με αυτήν την πραγματικότητα το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο συνεργασίας με τις τράπεζες προκειμένου να εισπράττει απευθείας το ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις για τις πωλήσεις των προϊόντων τους και την παροχή υπηρεσιών. Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι όταν ο καταναλωτής πληρώνει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα το τμήμα του τιμήματος που αντιστοιχεί στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας δεν θα αποδίδεται στην επιχείρηση από την τράπεζα, αλλά θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στην εφορία. Για παράδειγμα αν ένας φορολογούμενος κάνει λογαριασμό σε ένα εστιατόριο ύψους 100 ευρώ και πληρώσει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, η τράπεζα θα αποδώσει στο εστιατόριο το ποσό των 78 ευρώ. Δηλαδή θα παρακρατήσει τα 3 ευρώ που παρακρατά και σήμερα και είναι η συνήθης προμήθειά της για τις ηλεκτρονικές πληρωμές καθώς και άλλα 19 ευρώ που είναι ο ΦΠΑ (23%) που αντιστοιχεί στη συναλλαγή. Τα 19 ευρώ θα αποδοθούν άμεσα στο δημόσιο ταμείο.

Το κέρδος για το δημόσιο είναι, όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, διπλό καθώς από τη μια θα εξασφαλιστούν σημαντικά έσοδα από το ΦΠΑ τα οποία σήμερα ουσιαστικά παρακρατούνται από τις επιχειρήσεις και δεν αποδίδονται στην εφορία και από την άλλη θα καταγράφονται μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών τα έσοδα των επιχειρήσεων. Με δεδομένο ότι θα εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα για το δημόσιο ταμείο, θα υπάρξει η οικονομική ευχέρεια από την πλευρά του δημοσίου για να δοθεί και ένα οικονομική κίνητρο με τη μορφή έκπτωσης φόρου για όσους φορολογούμενους χρησιμοποιούν για τις αγορές τους πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το νέο σύστημα απευθείας απόδοσης του ΦΠΑ από τις τράπεζες στο δημόσιο ταμείο μελετάται να τεθεί σε εφαρμογή ενός του 2012.

Posted by Blogger on 11:01 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response