|

Καυτό δίμηνο για τράπεζες και "κούρεμα"



Ένα καυτό δίμηνο περιμένει την Αθήνα μέχρι το τέλος τους χρόνου, καθώς οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής προϋποθέτουν αλλαγές σε τρία επίπεδα που μένει να υλοποιηθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα: η συμφωνία για την δρομολόγηση του νέου πακέτου βοήθειας (100+30 δισ. ευρώ), ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και "κούρεμα" του χρέους κατά 50%.

Και οι τρεις αποφάσεις προς το παρόν βρίσκονται στον «αέρα», καθώς η κρισιμότερη εξ αυτών, αυτή που προϋποθέτει "κούρεμα" 50%, μένει να αποφασισθεί για το πως θα γίνει, οικειοθελώς ή μη.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών του κ. Σόιμπλε ήταν σαφείς, αν οι "πρόθυμοι" δεν εμφανισθούν στο απαιτούμενο εύρος (205 δισ. ευρώ) τότε η "συμμετοχή" τους θα γίνει κάθε άλλο παρά οικειοθελής, αλλάζοντας το είδος της συμφωνίας που έγινε στην Σύνοδο Κορυφής.

Αυτό όμως θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει όχι νωρίτερα από τα τέλη του Νοεμβρίου κατά τους πλέον αισιόδοξους ή στις αρχές του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των "ρεαλιστών". Άλλωστε ήδη στην Γερμανία αρχίζουν και πάλι τα δικαστήρια να εμπλέκονται στο πώς η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συνόδου θέτοντας εκ νέου ζητήματα αρμοδιοτήτων.

Από την πορεία αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί και το πού θα καταλήξει η τελική μορφή συμμετοχής στο haircut, η οποία κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη είναι ως προς το ύψος των εγγυήσεων σε σχέση με την διάρκεια των νέων ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά. Κάπου στο σημείο αυτό θα αρχίσουν και οι ελληνικές τράπεζες να εκτιμούν με περισσότερη ακρίβεια το πώς θα περάσει από πάνω τους αφενός το "κούρεμα" και αφετέρου οι ιδιοκτησιακές αλλαγές που θα επιφέρει η αναγκαστική ανακεφαλαιοποίησή τους από τους μετόχους τους, το ΤΧΣ ή το EFSF.

Όπως αποκάλυψε την Παρασκευή το Capital.gr, από την Πέμπτη και μετά βρίσκεται σε εξέλιξη μια αγωνιώδης προσπάθεια για να μειωθεί το κομμάτι της ανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ και να μπουν και οι ελληνικές τράπεζες έστω και κατά ένα μέρος στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το EFSF, όπως θα γίνει για τις άλλες ευρωτράπεζες. Και αυτό γιατί η χρηματοδότηση από το ΤΧΣ θα γίνει με κοινές μετοχές, ενώ η χρηματοδότηση από το EFSF θα είναι με προνομιούχες... Τα νέα όμως δεν φαίνεται να είναι τόσο αισιόδοξα.

Από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών συμπεριλαμβάνεται στο νέο πακέτο στήριξης και αυτό όπως προβλέπεται θα περάσει από το ΤΧΣ το οποίο τελικά θα "προικοδοτηθεί" με 30 δισ. ευρώ στην τελική του φάση, από τα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα βρουν όποια στήριξη χρειασθούν αλλά αυτό θα γίνει με προνομιούχες μετοχές και όχι κοινές.

Και γι΄ αυτό όμως θα χρειασθεί να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2012 όταν θα ξεκαθαρίσει το πότε θα «τρέξει» το νέο πακέτο των 100 δισ. ευρώ και θα φανεί το κατά πόσο το "κούρεμα" θα είναι μια οικειοθελής διαδικασία.

Posted by Blogger on 11:14 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response