|

Ν.Δ.: Σε τροχιά εξόδου βρίσκεται ο Πρωθυπουργός

Σε τροχιά εξόδου βρίσκεται ο Πρωθυπουργός εκτιμά η Ν.Δ.
Σε τροχιά εξόδου από την πρωθυπουργία θεωρούν στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ότι βρίσκεται ο κ. Γ. Παπανδρέου. Στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά, εκτιμούν ότι το…«αεροσκάφος» του ΠαΣοΚ εισήλθε σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων.

Η κεντρική εκτίμηση είναι πως άρχισε μια ιδιότυπη μάχη της διαδοχής και τα σενάρια κυριαρχούν για το πολιτικό μέλλον του Πρωθυπουργού και τις κινήσεις των εν δυνάμει διαδόχων, με κεντρικό πρόσωπο τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο.

«Ο Γιώργος φεύγει» λένε κορυφαία κομματικά στελέχη στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους και επιμένουν ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία που ρυθμίζονται οι όροι της εξόδου από το Μέγαρο Μαξίμου. Υπάρχουν όμως και άλλα στελέχη της ηγετικής ομάδας που σημειώνουν ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να παραιτηθεί και τονίζουν τον εξωτερικό παράγοντα, εννοώντας τους δανειστές.

Η οργισμένη κομματική βάση του ΠαΣοΚ, οι συνεχείς αντιφατικές δηλώσεις υπουργών και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα, ενισχύουν το επιχείρημα μιας κυρίαρχης τάσης στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. που επιμένει ότι όλα αυτά τα σημάδια δείχνουν την προβληματική κατάσταση στο κυβερνών κόμμα.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν θα αντέξει ο Παπανδρέου. Στο ΠαΣοΚ, το πάνε για αλλαγή» λένε έμπειρα κομματικά στελέχη που σημειώνουν παράλληλα, ότι το δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times δεν ήταν τυχαίο, παρά το γεγονός ότι διαψεύστηκε με οργή -όπως ήταν αναμενόμενο- από τον υπουργό Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλο.

Η φράση «όλα αυτά είναι σκουπίδια» του κ. Μόσιαλου δεν φαίνεται ότι αλλάζει την επιχειρηματολογία των «γαλάζιων» στελεχών περί δημιουργίας συνθηκών εξόδου του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

Γι' αυτό ή Ν.Δ. στοχοποιεί κυρίως τον κ. Βενιζέλο, αφού η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει το προβάδισμα στην κούρσα της διαδοχής, παρά το γεγονός, ότι «καθημερινά, χάνει τμήμα του πολιτικού του κεφαλαίου», όπως υποστηρίζουν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη.

Μάλιστα έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας της Ν.Δ. παραφράζοντας τον Καβάφη, έλεγε, ότι στο ΠαΣοΚ «τη μία ανήσυχη ημέρα, άλλη ανήσυχη απαράλλαχτη ακολουθούσε» και επέμεινε ότι οι φήμες που υπάρχουν σε λίγο θα γίνουν πιο συγκεκριμένες.

Η συζήτηση για το μέλλον του κ. Παπανδρέου κυριαρχεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. και υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι θέλει…«να λυτρωθεί από την υποχρέωση να πάει σε μια διαφαινόμενη χαμένη εκλογική ήττα».

Πάντως από τη στιγμή που στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, όπως λένε γαλάζιοι βουλευτές, έχει αρχίσει η μάχη της διαδοχής, οι δελφίνοι θα αρχίσουν σιγά-σιγά να δείχνουν περισσότερο τα…δόντια τους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου βγαίνουν σήματα καπνού που εξορκίζουν τα σενάρια διαδοχής αλλά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, όπως λέει ο λαός. Στη Συγγρού ο σχεδιασμός γίνεται επί τη βάσει και σεναρίων για την μετά Παπανδρέου εποχή. Εξάλλου, όπως λένε, η δυναμική των πραγμάτων είναι τέτοια, όπως και οι συνθήκες, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει .

Τα σενάρια της Συγγρού
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εξετάζουν μια σειρά από σενάρια για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, όσο μπορεί να προβλέψουν, καθώς όλα ανατρέπονται καθημερινά. Πάντως κεντρικό σημείο αποτελεί η συζήτηση για το χρόνο των εκλογών και εάν τελικά ο Πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος και έχει την ψυχολογική διάθεση να ηγηθεί του ΠαΣοΚ σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση.

Ένα από τα σενάρια που αναλύουν στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είναι να υπάρξει σχέδιο ανατροπής του κ. Παπανδρέου εκ των έσω, αν και αναγνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

Πάντως στις συζητήσεις τους αναφέρουν, ότι στο παρασκήνιο μπορεί διάφοροι βουλευτές να υποστηρίζουν σενάρια που αφορούν την αποχώρηση του κ. Παπανδρέου και να πριμοδοτούν κάποιον από τους δελφίνους, όμως εκτιμούν πως είναι δύσκολο να υλοποιηθούν.

Κυρίαρχη είναι η εκτίμηση, ότι είναι δύσκολο να υπάρξει μια «αποστασία» βουλευτών, αν και δεν το αποκλείουν, δίνοντας όμως πολύ μικρά ποσοστά. Πρωτίστως προτάσσουν το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωτοβουλία αποχώρησης ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.

Αν και ο κ. Βενιζέλος θεωρείται ο πιο πιθανός διάδοχος του Πρωθυπουργού, υπάρχουν στελέχη που αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος έχει προβλήματα, «από τη στιγμή που μπήκε στη λογική της συγκυβέρνησης με τον κ. Παπανδρέου», όπως λένε.

Όσο για τους άλλους δελφίνους, αναφέρουν ότι απέχουν πολύ από τον κ. Βενιζέλο, που έχει ένα σημαντικό προβάδισμα, γιατί υπάρχει και υπόγειος ενδοκυβερνητικός πόλεμος μεταξύ τους, γεγονός που τους αποδυναμώνει πολιτικά.

Posted by Blogger on 11:10 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response