Στον αέρα τα επικουρικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων
Σύννομη και συνταγματική κρίνει νέα εισήγηση στον Άρειο Πάγο την κατάργηση των επικουρικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, όπως ψηφίστηκε με νόμους της κυβέρνησης Καραμανλή. Ο αντιεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Φ. Μακρής ζήτησε από την Ολομέλεια του σώματος να κηρύξει συνταγματική την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), γεγονός που κατά τους εργαζομένους τινάζει στον αέρα τα επικουρικά ταμεία τους.
Έτσι ουσιαστικά ερμηνεύεται η εισήγηση του εισαγγελικού λειτουργού σχετικά με την προσφυγή του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα κατά των νόμων 3371/2005 και 3455/2006, που κατήργησαν το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) και υπήγαγε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΤΑΤ.
Κι αυτό γιατί η άποψη του εισαγγελικού λειτουργού πώς οι νόμοι «δεν αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές του συνεταιρίζεσθαι, της οικονομικής ελευθερίας, της συλλογικής αυτονομίας, της συνδικαλιστικής ελευθερίας και της ισότητας», ουσιαστικά προοιωνίζεται την τύχη και των υπολοίπων ταμείων.
Ο Σύλλογος των υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας προσέφυγε κατά της υποχρεωτικής ένταξης του ασφαλιστικού ταμείου στο ΕΤΑΤ και με δυο αποφάσεις του Πρωτοδικείου και του Εφετείου δικαιώθηκε, καθώς κρίθηκε ότι η υποχρεωτική υπαγωγή των ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΕΤΕ στο ΕΤΑΤ είναι αντίθετη στο Σύνταγμα.
Ωστόσο, την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου (4007/2009) ζήτησαν κατά την συζήτηση της Ολομέλειας, τόσο ο κ. Μακρής, όσο και ο αρεοπαγίτης εισηγητής, Χρ. Κοσμίδης επικαλούμενοι μάλιστα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας τον περασμένο χρόνο, που έκριναν σύμφωνες με το Σύνταγμα τις επίμαχες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με τον αρεοπαγίτη είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα το νομοθετικό καθεστώς που ορίζει ότι τα συνταξιοδοτικά θέματα, όπως είναι η σύσταση ειδικών Ταμείων, δεν μπορούν να αποτελέσουν περιεχόμενο συλλογικών συμβάσεων και ότι αυτές μόνο σε περιορισμένη έκταση μπορούν να ρυθμίζουν ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης. Η σύσταση του ΤΕΑΠΕΤΕ, τόνισε ο κ. Κοσμίδης, το οποίο παρείχε ιδιωτική επικουρική ασφάλιση, «δεν θα μπορούσε να αποτελέσει θεμιτό περιεχόμενο συλλογικής σύμβασης εργασίας». Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε για την απόφασή του.
Tου Παναγιώτη Στάθη