|

Βενιζέλος: "Δεν θα γίνουν κρατικοποιήσεις τραπεζών"



Δεν υπάρχει περίπτωση κρατικοποίησης ελληνικών τραπεζών είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο ομιλίας του στο συνέδριο για τον αραβικό κόσμο "Ελλάδα, Μεσόγειος και Αραβικός Κόσμος", που πραγματοποιείται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και διοργανώνεται από το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι όσοι προβλέπουν ένα τέτοιο σχέδιο (κρατικοποίησης) θα διαψευστούν.

«Αυτό που θα δούμε είναι ένα σχέδιο ισχυροποίησης του τραπεζικού συστήματος, για να παίξει σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό τοπίο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε άδικο και εξαιρετικά προσωρινό αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα, ότι χρειάζονται δυναμικές αποφάσεις για να ξεπεραστεί το κλίμα αβεβαιότητας, στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Χρειάζονται επείγουσες πρωτοβουλίες από ΗΠΑ και ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα και οι κερδοσκοπικές επιθέσεις, τόνισε ο υπουργός.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολλαπλά διασφαλισμένες καθώς αποτελούν τμήμα του ευρωπαϊκού συστήματος. Και εάν αυτό συμβαίνει με τις τράπεζες, σκεφτείτε πόσο ισχύει αυτό για τους καταθέτες, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος. "Όσοι επεξεργάζονται ανόητα σχέδια μαζικής κρατικοποίησης τραπεζών δεν θα τα δουν, αυτό που θα γίνει θα είναι μόνο κεφαλαιακή ανασύνταξη τραπεζών", πρόσθεσε.


Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και εγχώρια, αποτελεί δέλεαρ για την προσέλκυση μεγάλων κεφαλαίων στην Ελλάδα.

«Ξεχνάμε το θεμελιώδες, ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέλος της ευρωζώνης. Αυτό δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση από κανέναν, ούτε από εμάς ούτε από τους Ευρωπαίους», συμπλήρωσε.

Μπορούμε να εκπέμψουμε και πάλι θετικά μηνύματα και σε αυτή τη διαδρομή χρειαζόμαστε συμμάχους και θεσμικούς εταίρους, τους οποίους έχουμε βρει στο πρόσωπο της Ευρώπης, των ΗΠΑ, και του ΔΝΤ, υπογράμμισε ο Βενιζέλος.

Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ανοίγουν πολύ σημαντικές δυνατότητες και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου, ενώ σημείωσε ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη διαδικασία διαγωνισμού για το Ελληνικό.

Επίσης, σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο, τις προσεχείς ημέρες, θα δουν το φως της δημοσιότητας σε διεθνές επίπεδο ενότητες δελεαστικών ακινήτων για τουριστική ανάπτυξη.

Σχετικά με τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε την επιθυμία της Ελλάδας να συμβάλλει στην επανατοποθέτηση όλων των παραγόντων της περιοχής, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις μια νέα ευκαιρία για πολλά αραβικά κράτη, για την Ευρώπη, μία νέα ευκαιρία σύμπραξης και πρωτοβουλιών.

Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, είναι απλό, καθαρό και ειλικρινές, σημείωσε ο Ε. Βενιζέλος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι οι επιχειρηματίες από τον αραβικό κόσμο θα ανταποκριθούν.

Χαρακτήρισε δε πολύ σημαντικό τον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λέγοντας ότι ανοίγεται ένα πολύ μεγάλο γήπεδο συνεργασίας της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Posted by Blogger on 3:08 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response