|

Στο 5,2% η ύφεση στο γ΄ τρίμηνο


Ρηχαίνει η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο τα στοιχεία δεν δείχνουν το πραγματικό εύρος του προβλήματος, καθώς είναι «μη εποχικά διορθωμένα» κι έτσι δεν είναι συγκρίσιμα.

Το πρόβλημα που προκλήθηκε από την αναθεώρηση των ετήσιων εθνικών λογαριασμών, την οποία διενεργεί η ΕΛΣΤΑΤ, παραμένει επί σειρά μηνών κι ενώ την Ελλάδα πλήττει μια πρωτόγνωρη ύφεση η οποία δεν μπορεί να αποτιμηθεί.

Με βάση την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, το γ’ τρίμηνο του 2011 η ύφεση περιορίστηκε στο 5,2% έναντι 7,4% το προηγούμενο τρίμηνο, σε σχέση με 8,3% το α΄ τρίμηνο του 2011 και έναντι ύφεσης 8,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2010 (με βάση τα νέα στοιχεία, πρόκειται για την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα δέχθηκε την ισχυρότερη μείωση ΑΕΠ).

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη πάντως, η επιβράδυνση της ύφεσης δεν σημαίνει μόνο βελτίωση των οικονομικών δεδομένων, αλλά πηγάζει και από το γεγονός ότι η «βάση εκκίνησης» δηλαδή η αξία του ΑΕΠ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 ήταν ήδη πολύ χαμηλή και έτσι η πτώση περιορίζεται.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι "Οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις του ΑΕΠ της περιόδου 1ο τρίμηνο 2005 – 2ο τρίμηνο 2011 είναι αναθεωρημένες λόγω κυρίως της αναθεώρησης των ετησίων εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2005‐2010, της εφαρμογής βελτιωμένης μεθόδου (Denton method) για την προσαρμογή των τριμηνιαίων εκτιμήσεων του ΑΕΠ στα αντίστοιχα ετήσια αποτελέσματα του ΑΕΠ, της εφαρμογής της νέας ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων της ΕΕ (NACE αναθεώρηση 2), της αξιοποίησης νέων δεικτών (τριμηνιαίοι δείκτες κύκλου εργασιών και τιμών παραγωγού στις υπηρεσίες) και της εφαρμογής βελτιωμένης μεθοδολογίας με την επεξεργασία των στοιχείων με μεγαλύτερη ανάλυση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας".

Posted by Blogger on 1:33 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response