|

Έκτακτη σύσκεψη στις Κάννες για την Ελλάδα

Μίνι σύνοδος της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ το απόγευμα, στο περιθώριο της Συνόδου της G20, στις Κάννες με τη συμμετοχή του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εκπροσώπων άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ για τις καταιγιστικές εξελίξεις που πυροδότησε η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος και την αναζήτηση τρόπου με τον οποίο θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής της 27ης Οκτωβρίου. Ακολούθως, αναμένεται να συναντηθούν με τον Γ. Παπανδρέου.

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος χθες το απόγευμα συγκάλεσε εκτάκτως υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε ότι το σχέδιο διάσωσης στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. «Το σχέδιο είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα χρέους στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σαρκοζί μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου. «Η ανακοίνωση εξέπληξε την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

«Η απόφαση να δοθεί στους πολίτες η επιλογή να εκφραστούν είναι πάντα νόμιμη, αλλά η αλληλεγγύη όλων των χωρών της Ευρωζώνης δεν θα αξίζει τίποτα εκτός και αν όλοι συμφωνήσουν να καταβάλουν τις αναγκαίες προσπάθειες» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Την πεποίθησή του ότι οι Έλληνες θα στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης με το επικείμενο δημοψήφισμα, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο των Financial Times Deutschland. "Εάν η Ελλάδα δέχεται το βάρος και τις θυσίες που απαιτούνται από τα προγράμματα βοήθειας, αν θέλει να μείνει εντός της ζώνης του ευρώ, τότε θα την υποστηρίξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.

Βολές κατά του κ. Παπανδρέου από τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ 'Ετινγκερ, ο οποίος -σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt- τον κατηγορεί ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ.

DJ: «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση το μήνυμα των Ευρωπαίων»

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ξεκαθαρίσουν στο μήνυμα τους προς την Αθήνα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης από τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση της κατάστασης.

"Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα στους Έλληνες ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι που θα παρευρεθούν στην αυριανή συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση στις Κάννες θα συζήσουν από τις ελληνικές αρχές να διευκρινίσουν τι σχεδιάζουν με το προτεινόμενο δημοψήφισμα.

Στα θέματα προς διευκρίνιση είναι η συγκεκριμένη γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί στο δημοψήφισμα αλλά και το χρονοδιάγραμμα.

"Χρειάζεται άμεσα να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης: Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Ιανουάριο", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Λευκός Οίκος: «Ανάγκη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης»

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος "ενισχύει" την ανάγκη η Ευρωζώνη να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά με την εφαρμογή του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα "απλά ενισχύει την αντίληψη" πως η Ευρωζώνη θα πρέπει να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς για την υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Ο Κάρνεϊ επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Υπογράμμισε εξάλλου ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Σαρκοζί-Μέρκελ: «Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής»

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας επιβεβαίωσαν σήμερα την αποφασιστικότητα τους για την υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης ενόψει της συνάντησης τους αύριο με την ελληνική κυβέρνηση και στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν στις Κάννες με την ελληνική κυβέρνηση και αντιπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να "αναλάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου το συντομότερο δυνατόν", σημειώνεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Η ανακοίνωση ακολούθησε την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφαν Σόιμπερτ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες "συμφώνησαν, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, να εγγυηθούν την πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου, οι οποίες είναι σήμερα πιο αναγκαίες από ποτέ ".

"Η Γερμανία και η Γαλλία είναι πεπεισμένες ότι η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη", σημειώνει ο Σόιμπερτ σε σχετική ανακοίνωση.

Επισημαίνει παράλληλα ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διεξάγουν νέο γύρο συνομιλιών με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ καθώς και συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση στις Κάννες την Τετάρτη.

Posted by Blogger on 12:32 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response