|

Τα χειρότερα έρχονται για την Ιταλία


Οι τελευταίες ειδήσεις από το μέτωπο της πολιτικής κρίσης στη Ρώμη αφορούν στην τελευταία – πρωινή – δήλωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις πρόωρες εκλογές τις οποίες οι αναλυτές τοποθετούν στα μέσα Φεβρουαρίου, με τον ίδιο τον Καβαλιέρε να δηλώνει πως πρώτα πρέπει να περάσει από τη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος του νέου προϋπολογισμού.

Nωρίτερα, σε επιστολή του προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τα Οικονομικά Όλι Ρεν τόνιζε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να αποσαφηνίσει, μέσα στις επόμενες δυο ημέρες, πως εννοεί να εφαρμόσει τα μέτρα για την ανάπτυξη που της ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κύριος Ρεν ζητεί από την Ιταλία νέα, έκτακτη δέσμη μέτρων, με περικοπές και μειώσεις των δημοσίων δαπανών το 2012 και 2013, πλέον των 60 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν το καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκαν Σόιμπλε, δήλωνε σε επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου, ότι στις Κάννες προσφέρθηκε βοήθεια από το EFSF στον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος όμως δεν την δέχτηκε.

Πάντως αργά το απόγευμα της Τετάρτης αξιωματούχος της Ευρωζώνης ξεκαθάρισε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ότι η ΕΕ δεν έχει σχέδια να προχωρήσει σε διάσωση της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις αγορές είναι ο συνεχής «καλπασμός» του κόστους δανεισμού και ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της χώρας. Τα spreads των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας εκτοξεύονται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, πάνω κι από τις 560 μονάδες το απόγευμα, όπερ σημαίνει ένα απαγορευτικό κόστος δανεισμού, άνω του 7,4%. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το ιταλικό χρέος έχει τέτοια απόδοση.

Οι αγορές στην Ευρώπη αντέδρασαν με «τρόμο», με τη Φρανκφούρτη να κλείνει με απώλειες 2,21%, το Παρίσι στο -2,1% και το Λονδίνο με απώλειες 1,9%. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 3,78%, έχοντας ενδοσυνεδριακά περάσει και πάνω από το -4,5%. Η Wall με απώλειες άνω των 3 ποσοστιαίων μονάδων!

Οι πιέσεις εξαπλώνονται, και πλέον στο κάδρο μπαίνει και η Γαλλία όπου η διαφορά του επιτοκίου των δεκαετών ομολόγων της Γαλλίας σε σύγκριση με εκείνα της Γερμανίας σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ (147 μονάδες βάσης).

Το ευρώ τέλος καταποντίζεται , διαπραγματευόμενο στα 1,3551 έναντι του δολαρίου.

Posted by Blogger on 10:46 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response