|

Citigroup: Πως θα είναι η επόμενη μέρα μετά την ελληνική χρεοκοπία - Προβλέπει κατάρρευση των τραπεζών



Όπως όλα δείχνουν η ευρωζώνη περνά μία σφοδρότατη κρίση και με δεδομένο το πολιτικό προσωπικό που διαθέτει, η επόμενη ημέρα ή θα τη βρει διαφορετική ή διασπασμένη. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι αναλυτές που έχουν μπει εδώ και καιρό στη διαδικασία να διερευνούν τη μορφή της μόλις αυτή η κρίση τελειώσει (νομοτελιακά), ώστε να διαμορφώσουν και τη στρατηγική τους.


Τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, αν και είχαν ανησυχήσει τις αγορές, δεν είχαν προκαλέσει το φόβο που φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, με τους αναλυτές να αναλογίζονται πλέον ότι εάν οι πολιτικοί ήξεραν δύο δεκαετίες πριν τι θα συνέβαινε σήμερα δεν θα προχωρούσαν στη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος.

Η Citigroup αναλύει ένα ενδιαφέρον σενάριο για το πως θα διασπαστεί η ευρωζώνη, υιοθετώντας μάλιστα και μέρος των σεναρίων του διάσημου οικονομολόγου Nouriel Roubini, ο οποίος μιλούσε για επιθετική νομισματική χαλάρωση, ασθενέστερο ευρώ, αποπληθωρισμό, βίαιη μείωση μισθών και αναδιαρθώσεις χρεών για την επόμενη μέρα της ευρωζώνης.
Σύμφωνα λοιπόν με τη Citigroup, και ειδικά για τη χώρα μας, το πιο πιθανό σενάριο μία άτακτης διάσπασης της ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι μετά από χρεοκοπία της Ελλάδας.

Και πως θα γίνει αυτό;

-Κάτω από ισχυρή πίεση οι εκλεγμένοι Έλληνες πολιτικοί θα ανακαλέσουν τα σκληρά προγράμματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

-Η Τρόικα θα αποσύρει τη στήριξη της και η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και να στηρίζει τη ρευστότητα των τραπεζών

-Οι καταθέσεις θα εξανεμιστούν από το τραπεζικό σύστημα

-Η κυβέρνηση θα κηρύξει αρχικά εσωτερική στάση πληρωμών

-Χρεοκοπία

Η επόμενη μέρα στην Ελλάδα θα τη βρει αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κόστος μετατροπής λογαριασμών στο νέο νόμισμα, με το τραπεζικό σύστημα να έχει καταρρεύσει, το νέο νόμισμα της υποτιμημένο δραματικά, υψηλή ύφεση και υπερπληθωρισμό, αναφέρει η Citigroup.

Posted by Blogger on 12:19 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response