|

DJ: Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τράπεζες για το PSI


Ξεκινούν σήμερα συζητήσεις στη Φρανκφούρτη για την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές κατά 50%, με τους Γερμανούς ομολογιούχους να είναι αποφασισμένοι να αποδεχτούν το «κούρεμα» είτε η συμμετοχή είναι εθελοντική, είτε όχι, μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

«Όλοι προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις γνωρίζουν πως Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πιέσουν να υλοποιηθεί το PSI είτε είναι εθελοντικό, είτε όχι», δήλωσε η πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι ιδιώτες πιστωτές θα λάβουν 10, 15 ή 20 ευρώ σε αντάλλαγμα για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής αξίας που διακρατούν σε τίτλους ωρίμανσης μετά το 2020, έως το 2020 και έως το 2014 αντίστοιχα. Παράλληλα, θα λάβουν νέα ομόλογα με ονομαστική αξία που θα αντιστοιχεί στο 40%, 35% και 30% της αξίας των ομολόγων που αντικαθιστώνται, διάρκεια ωρίμανσης τα 30 έτη κατά το μέγιστο και μέσο κουπόνι το 6%.

Το IFF, που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου, έρχεται στις διαπραγματεύσεις με δύο επιλογές οι οποίες μειώνουν το χρέος της Ελλάδας προς τους ιδιώτες περίπου κατά 95 δισ. ευρώ ή κατά 46% και περιορίζουν τις απώλειες το πολύ στο 54% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Η πρώτη επιλογή αφορά στα νέα ομόλογα τα οποία θα εκδοθούν με αρχικό κεφάλαιο ίσο του 50% των ομολόγων που θα ανταλλαχθούν. Τα νέα ομόλογα με τη σειρά τους θα έχουν την εγγύηση ομολόγων του EFSF αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ. Τα νέα ομόλογα θα έχουν κουπόνι μεταξύ 5,5% και 7,5% και διάρκεια ωρίμανσης πιθανότατα 22 χρόνια.

Η δεύτερη επιλογή, η οποία αφορά κατά πάσα πιθανότατα τις ελληνικές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, περιλαμβάνει κούρεμα 37% και νέα 15ετή ομόλογα με μέσο κουπόνι 8%, χωρίς οποιαδήποτε εγγύηση.

Posted by Blogger on 4:00 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response