|

Καμπανάκι Fitch στις αμερικανικές τράπεζες

Δεν έχει εισαχθεί τίτλος

Τον κώδωνα του κινδύνου στις αμερικανικές τράπεζες κρούει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Ο οίκος εντοπίζει σοβαρό κίνδυνο για τις προοπτικές των αμερικανικών τραπεζών στην περίπτωση που η κρίση στην Ευρώπη εξαπλωθεί περαιτέρω.

H Fitch εκτιμά πως εάν δεν επιλυθεί η ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση έγκαιρα και ελεγχόμενα, οι ευρύτερες πιστοληπτικές προοπτικές του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου ενδέχεται να επιδεινωθεί. Για την ώρα η Fitch αξιολογεί ως "σταθερές" τις προοπτικές του κλάδου, που αντανακλά τα βελτιωμένα θεμελιώδη στις περισσότερες τράπεζες. Ωστόσο, επισημαίνει πως ο κίνδυνος ενός αρνητικού σοκ διογκώνεται και μπορεί να μεταβάλλει τις προοπτικές σε «αρνητικές».

Σύμφωνα με τη Fitch oι αμερικανικές τράπεζες έχουν μειώσει την άμεση έκθεσή τους στις ευρωπαϊκές αγορές σημαντικά το τελευταίο έτος. Η άμεση έκθεση δείχνει διαχειρίσιμη σε επίπεδο κεφαλαιακής θέσης. Ωστόσο, η απειλή της μετάδοσης της δημοσιονομικής κρίσης από τις "προβληματικές" ευρωπαϊκές οικονομίες στην υπόλοιπη ήπειρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες λόγω έκθεσης που ανέρχεται περίπου στα 50 δισ. δολάρια.

Επικαλούμενη στοιχεία των ίδιων των τραπεζών, η Fitch υπενθυμίζει ότι η Bank of America έχει έκθεση 13 δισ. δολαρίων στις ευρωπαϊκές οικονομίες που πλήττονται περισσότερο από το χρέος, η έκθεση της Citi φτάνει τα 16,3 δισ. δολάρια, της JP Morgan Chase τα 15,1 δισ. δολάρια, της Wells Fargo τα 3,1 δισ. δολάρια, της Goldman Sachs τα 2,5 δισ. δολάρια και της Morgan Stanely τα 3,4 δισ. δολάρια.

Posted by Blogger on 8:59 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response