|

H τραπεζική κρίση εξαπλώνεται


Δεν αστειεύονται με την Ευρώπη ούτε οι οίκοι αξιολόγησης, ούτε οι αγορές. Η Moody΄s υποβάθμισε 10 γερμανικές τράπεζες και έρχεται η ώρα που θα αποδειχθεί αν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε είναι οι άνθρωποι, που μπορούν να διαχειριστούν μια κρίση που διαχέεται σταθερά σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Οι εκθέσεις και αναλύσεις που κυκλοφορούν για τα επερχόμενα προβλήματα των τραπεζών σε ολόκληρη την Ευρώπη δίνουν και παίρνουν. Η Morgan Stanley μιλά για ανάγκη συρρίκνωσης του ισολογισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών ύψους 1,5-2,5 τρισ, την προσεχή διετία. Βασικές εστίες των προβλημάτων είναι η νοτιοανατολική και περιφερειακή Ευρώπη. Το αλληλοτροφοδοτούμενο πρόβλημα χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό της κρίσης χρέους με το πρόβλημα χρηματοδότησης των τραπεζών που επιδρά αρνητικά στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Και για να μην στενοχωριόμαστε μόνο για την διαγραφή των ελληνικών τραπεζών από τον MSCI αρκεί να πούμε ότι η Unicredit θα παρουσιάσει ζημίες 10 δισ. και θα απολύσει 5000 άτομα. Επιφυλάξεις εκφράζονται ακόμα και για την RBS.

Για τον λόγο αυτό οι μεγάλες αμερικάνικες τράπεζες βρίσκονται σε επαφές με private equities για την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων των τραπεζικών ομίλων που θα αναγκαστούν να πουλήσουν. Η αρχή θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες, που μετά την δρομολόγηση του PSI plus,που ξεκινά, θα έχουν σαφή εικόνα πού θα κατευθυνθούν.

Αυτό όμως δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το συνολικό πια πρόβλημα στην Ευρώπη. Εχει η Μέρκελ την διορατικότητα και την τόλμη να παρέμβει έγκαιρα ή θα της σκάσει το πρόβλημα στα χέρια; Γιατί οι νέες δηλώσεις της περί ΕΚΤ δείχνουν ότι ακόμα μάλλον σφυρίζει αδιάφορα.


Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Posted by Blogger on 9:23 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response