|

Στα 105 εκατ. τα καθαρά κέρδη της Eurobank

ΣTA 105 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank στο εννεάμηνο, μειωμένα κατά 62% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ αν συμπεριληφθεί η έκτακτη φορολογική εισφορά τα κέρδη της τράπεζας ανέρχονται στα 60 εκατ. ευρώ. Στο γ'Α τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της Eurobank διαμορφώθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα κυριότερα σημεία των αποτελεσμάτων, στο εννεάμηνο σημειώθηκε βελτίωση κερδών από την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη στα 19 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 36 εκατ. ευρώ πέρυσι. Παράλληλα σημειώθηκε μείωση λειτουργικών δαπανών ομίλου κατά 3% σε ετήσια βάση, μείωση προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση το γ'Α τρίμηνο έναντι του β'Α τριμήνου 2010 και αύξηση καταθέσεων πελατών το γ'Α τρίμηνο σε 43,6 δισ. ευρώ, κυρίως εκτός Ελλάδας.
Για το ίδιο πάντα διάστημα παρατηρήθηκε βελτίωση ρευστότητας στις διεθνείς αγορές για τη χρηματοδότηση ελληνικών και ξένων ομολόγων το γ'Α τρίμηνο, μικρή μείωση των δανειακών υπολοίπων στα 57,6 δισ. ευρώ το γ'Α τρίμηνο, επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης χορηγήσεων στο 2% σε ετήσια βάση.
Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, ενώ ο δείκτης κεφαλαίων 1ης διαβάθμισης (Tier I) διαμορφώθηκε στο 10,7% και η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 11,9%.

Υποχώρηση προβλέψεων

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010 και ήταν μειωμένα κατά 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2009.
Ο όμιλος, συνεπής στη στρατηγική για τον περιορισμό των λειτουργικών του δαπανών, πέτυχε τη μείωσή τους κατά 3,1% σε ετήσια βάση το εννεάμηνο του 2010. Ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας, ο δείκτης κόστους - εσόδων βελτιώθηκε σε 47,6% το εννεάμηνο του 2010, από 48,3% έναν χρόνο πριν, ενώ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη βελτιώθηκε στο 60,4% από 62,2%.
Στο γ'Α τρίμηνο του 2010 οι συνολικές προβλέψεις υποχώρησαν κατά 2%, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 20% και διαμορφώθηκαν σε 1 δισ., από 853 εκατ. το εννεάμηνο του 2009. Oπως ήταν αναμενόμενο, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων επηρεάστηκε αρνητικά από το δυσμενές περιβάλλον, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να ανέρχεται στο 7,2% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος του εννεαμήνου.
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τη ζήτηση για τραπεζικό δανεισμό στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη στρατηγική του ομίλου για αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου υπέρ των δανείων με μεγαλύτερες εξασφαλίσεις, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των χορηγήσεων κατά 1 δισ. ευρώ το γ'Α τρίμηνο στα 57,6 δισ. Σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης του χαρτοφυλακίου δανείων επιβραδύνθηκε στο 1,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010.
Τα υπόλοιπα καταθέσεων πελατών διαμορφώθηκαν σε 43,6 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και ήταν αυξημένα έναντι του β'Α τριμήνου 2010, κυρίως λόγω σημαντικής αύξησης των καταθέσεων στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, η σχέση δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε από 130% το α'Α εξάμηνο του 2010 σε 127,5% το εννεάμηνο.
Τόσο ο δείκτης κεφαλαίων 1ης διαβάθμισης (Tier I) όσο και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης έναντι του α'Α εξαμήνου και διαμορφώθηκαν σε 10,7% και 11,9% αντίστοιχα.

Posted by Blogger on 10:35 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response