|

Tα 25 δις ευρώ εγγυήσεων θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθεί μόνο....η ρευστότητα των τραπεζών – Πρόβλημα με τις τιτλοποιήσεις

Τα προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες όσον αφορά τα επίπεδα ρευστότητας τους επανέρχονται.
Αυτό είχε τονιστεί πρόσφατα ωστόσο η νέα παράμετρος είναι ότι τα 25 δις ευρώ εγγυήσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για πιστωτική επέκταση αλλά για να ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών που ήδη είναι εκ νέου προβληματική.

Ταυτόχρονα και η ΕΚΤ όπως αναφέρεται στα διεθνή πρακτορεία σχεδιάζει να παρατείνει έως το τέλος του 2011 έως τέλος του 2012 κάποιες εκ των διευκολύνσεων προς τις τράπεζες.

Πρόσφατα είχε τονιστεί ότι υ πήρξε μια αναλαμπή, ένα παράθυρο ευκαιρίας με τα repos που πραγματοποίησαν η Εθνική και η Eurobank αλλά το παράθυρο αυτό έκλεισε εκ νέου και ταυτόχρονα υπήρξαν και πιέσεις στις καταθέσεις πολύ όμως ελεγχόμενες ενώ οι ανάγκες για ρευστότητα παραμένουν υψηλές.
Το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ίδια μέσα αυτό αποτελεί μια ωμή πραγματικότητα.
Οι Ιρλανδοί τόνισαν ότι οι τράπεζες τους είναι εγκλωβισμένες στην ΕΚΤ να δανείζονται όπως και οι ελληνικές οι οποίες έχουν συγκεντρώσει 92,4 δις ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες για να απεξαρτηθούν από την ΕΚΤ χρειάζονται 100 δις ευρώ.
Τα 100 δις ευρώ δεν είναι τυχαίο ή αυθαίρετο νούμερο.
Περίπου 100 δις ευρώ χρειάζονταν οι τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία, εκδόσεις ομολόγων, δάνεια και αναχρηματοδοτήσεις.
Οι τράπεζες για να καλύψουν 100 δις ευρώ χρειάζεται
1)Να επανέλθουν οι χαμένες καταθέσεις 25 δις ευρώ και ταυτόχρονα να αυξηθούν με τον μισό ρυθμό από ότι στο παρελθόν.
Παλαιότερα οι καταθέσεις αυξάνονταν 15% ή 30 δις ευρώ τον χρόνο. Αν μαζί με τα 25 δις ευρώ που χάθηκαν βρίσκονταν και άλλα 10 δις ευρώ θα αποτελούσε πραγματικά ένα άλμα ποιότητας για τις τράπεζες. Το ενδεχόμενο αυτό όμως είναι αδύνατο.
2)Οι τράπεζες στο παρελθόν αντλούσαν 40 δις ευρώ από τιτλοποιήσεις και πάσης φύσεως ομολογιακά κοινά κατά βάση. Τώρα δεν αντλούν ούτε ένα ευρώ.
3)Οι τράπεζες στα προ της κρίσεως επίπεδα αντλούσαν από την ΕΚΤ 7 με 10 δις ευρώ αυτή ήταν η συνολική έκθεση στην κεντρική τράπεζα.
4)Οι τράπεζες πέραν την ρευστότητας για να χρηματοδοτήσουν τα ομόλογα τους χρειάζονται και ρευστότητα για νέα δάνεια ή για χρηματοδότηση ομολογιακών ή υβριδικών εκδόσεων.
Για να χρηματοδοτήσουν το σύστημα οι τράπεζες χρειάζονται 20 δις ευρώ για να μπορέσουν να διαθέσουν τα 12 με 15 δις ευρώ.
5)Οι τράπεζες πάντα κρατούσαν αποθέματα ρευστότητας κοντά τα 10 δις ευρώ στις καλές περιόδους.
Αν προστεθούν όλα αυτά προκύπτουν τα 100 δις ευρώ που είναι το τρέχον έλλειμμα των ελληνικών τραπεζών σε ρευστότητα.
Το έλλειμμα αυτό παραμένει μεγάλο και θα διατηρηθεί έτσι ώστε οι τράπεζες παραμένουν εξαρτημένες από την ΕΚΤ.
Παράλληλα σε σοβαρό θέμα τείνει να εξελιχθεί το πρόβλημα με τα τιλτοποιημένα δάνεια και γενικότερα με τα πάσης φύσεως μοχλευμένα προϊόντα των τραπεζών.
Τι ακριβώς έχει συμβεί.
Τα περισσότερα τιτλοποιημένα δάνεια έχουν χρησιμοποιεί ως εγγύηση στην ΕΚΤ ώστε οι τράπεζες να πάρουν ρευστότητα.
Από 1η Μαρτίου του 2011 οι τράπεζες για να μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα τιτλοποιημένα δάνεια ως εγγυήσεις προς την ΕΚΤ θα πρέπει να διαθέτουν δύο βαθμολογίες από τους διεθνείς ελεγκτικούς οίκους.
Στο παρελθόν οι εκδόσεις αυτές έφεραν βαθμολογία ΑΑΑ ωστόσο είναι προφανές ότι για την Ελλάδα αυτά έχουν μεταβληθεί άρδην πολύ περισσότερο για τις τράπεζες.
Η ΕΚΤ θα δέχεται από Α- και πάνω ανάλογες εκδόσεις.
Οι περισσότερες εκδόσεις τραπεζών βρίσκονται σε οριακά επίπεδα δηλαδή να πληρούν ή να μην πληρούν τις προϋποθέσεις της ΕΚΤ.
Αν οι τράπεζες αντιμετωπίσουν εξ ολοκλήρου το πρόβλημα τότε δεν θα υπάρξει επίδραση στην υφιστάμενη ρευστότητα των τραπεζών.
Αν ανακύψουν προβλήματα η επίδραση θα καταγραφεί ως εξής.
Στα 137 δις ευρώ εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ αντιστοιχούν με βάση τα τωρινά δεδομένα 92,3 δις ευρώ.
Αν οι μισές τιτλοποιήσεις δανείων και όχι καλυμμένες ομολογίες οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα βρεθούν εκτός του πλαισίου που θέτει η ΕΚΤ τότε αυτομάτως τα 137 δις ευρώ εγγυήσεις δεν θα αντιστοιχούν σε 92,3 δις ευρώ αλλά σε 80 δις με 84 δις ευρώ δηλαδή θα υποχρεωθούν να μειώσουν την ρευστότητα τους οι τράπεζες κατά 12 δις ευρώ.
Τα τιτλοποιούμενα δάνεια αποτελούν ένα πρόβλημα για τις τράπεζες, αναζητούν κατεπειγόντως λύση αν βρεθεί ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος αν δεν βρεθεί λύση τότε θα ανακύψει πρόβλημα με τις εγγυήσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ.

Posted by Blogger on 10:31 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response